Papa cere celulelor de evanghelizare să revigoreze viața parohială
20.11.2019, Vatican (Catholica) - Circa 6.000 de voluntari care au fost primiți luni, 18 noiembrie, de Papa Francisc în Aula Paul al VI-lea, au fost însoțiți de pr. Piergiorgio Perini, în vârstă de 90 de ani, un paroh italian care a fondat „Sistemul parohial al celulelor de evanghelizare” în 1987, după un model similar care a funcționat în Statele Unite. Sistemul a adoptat o metodă de evanghelizare care operează în grupuri mici, ce se întâlnesc săptămânal în casele lor. Conform declarației de misiune, cu ajutorul „celulelor”, preoții parohii sunt capabili să își educe parohiile în direcția evanghelizării și să continue slujirea pastorală comună, oferindu-i și o dimensiune misionară. Statutul Sistemului a fost recunoscut oficial de către Biserică.
Lăudând munca neobosită de evanghelizare pe care „Celulele” o desfășoară de zeci de ani, Papa a spus că „este omenesc, că, după atâta muncă, vrem să vedem și rodul angajamentului nostru”. Cu toate acestea, a spus el, „Evanghelia ne împinge într-o direcție diferită”. Le-a amintit celor prezenți că Isus le-a spus discipolilor Săi că urmarea Lui nu oferă în mod automat recompense personale. „Când ați făcut tot ce vi s-a poruncit, spuneți: ‘Suntem slujitori inutili; am făcut ceea ce trebuia să facem'”, a spus Papa citând Evanghelia după Luca, dar a continuat: „dacă eforturile noastre de a proclama Evanghelia sunt totale și suntem mereu gata, atunci perspectiva se schimbă”. „Dacă suntem credincioși și vigilenți, atunci El ne permite să vedem și roadele muncii noastre”, a spus Sfântul Părinte.
Papa a amintit istoria Sistemului parohial de celule de evanghelizare, care a început cu un nucleu de doar 40 de persoane și care astăzi numără mii de membri. A spus că munca Sistemului a fost, într-adevăr, rodnică, după cum dă mărturie „înmulțirea celulelor care sunt acum prezente în multe părți ale lumii”. „Nu încetați niciodată să urmați căile pe care Duhul celui Înviat le pune în fața voastră”, a spus el. „Nu vă temeți de nou și nu permiteți dificultăților inevitabile să vă încetinească pasul pe calea evanghelizării: când sunteți discipoli misionari, entuziasmul nu poate eșua niciodată!”
Pontiful i-a îndemnat pe cei prezenți să simtă puterea comunității în momentele de oboseală, singurătate și dificultate. I-a îndemnat să revigoreze viața comunității parohiale, străduindu-se să se asigure mereu că sunt locuri în care se ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și se celebrează misterul morții și învierii Sale. A deplâns faptul că, „din diferite motive, mulți s-au îndepărtat de parohiile noastre” și a spus că este urgent să reaprindem nevoia întâlnirii pentru a ajunge la oameni acolo unde locuiesc și muncesc. „Dacă l-am întâlnit pe Cristos în viața noastră, atunci nu îl putem păstra doar pentru noi înșine. Este crucial să împărtășim această experiență și cu alții; acesta este principalul drum al evanghelizării”, a spus el.
Papa Francis și-a încheiat discursul referindu-se la o parabolă din Evanghelia după Luca, în care Isus, care stătea pe țărmul unui lac, i-a văzut pe Petru, Andrei, Iacob și Ioan ce trăgeau plasele de pescuit: „El s-a uitat la ei și le-a transformat viața”. Același lucru se întâmplă și astăzi: „când întâlnirea este rodul iubirii creștine, schimbă vieți, deoarece ajunge în inimile oamenilor și le atinge”. „Proclamația voastră să fie martoră a milostivirii, prin care să fie clar că orice se face pentru unul dintre acești mai mici frați se face pentru Isus însuși”, a concluzionat el.