Papa Francisc în Thailanda: Fiți alături de cei săraci, de cei exploatați
22.11.2019, Bangkok (Catholica) - Papa Francisc le-a spus vineri Episcopilor din Thailanda și din alte țări din Asia să stea alături de credincioși și să intervină pentru ei, în special pentru cei care sunt afectați de inegalitatea economică sau care sunt victime ale exploatării sau traficului. Îndemnul a fost făcut la întâlnirea găzduită în Sanctuarul Fer. Nicholas Bunkerd Kitbamrung, din Bangok, în contextul vizitei pe care Sfântul Părinte o face în Thailanda în aceste zile. Salutul de deschidere a fost rostit de Cardinalul Francis Xavier Kriengsak Kovithavanij.
„Voi trăiți într-un continent multicultural și multireligios, de mare frumusețe și prosperitate, dar în același timp încercat de sărăcie și exploatare extinse la diferite niveluri”, le-a spus Pontiful Episcopilor. „Progresele tehnologice rapide pot deschide posibilități imense pentru a facilita viața, dar pot da loc și la un consumism și materialism crescând, în special în rândul tinerilor. Voi purtați pe umerii voștri preocupările oamenilor voștri, în fața flagelului drogurilor și a traficului de persoane, a necesității de a vă ocupa de un mare număr de migranți și refugiați, a condițiilor rele de muncă, a exploatării muncii îndurate de mulți, precum și a inegalității economice și sociale care există între bogați și săraci.”
Fer. Kitbamrung a fost un preot, catehet și evanghelist thailandez, care a ajutat preoții salezieni să învețe limba locului. A fost consacrat preot în Catedrala din Bangkok, acolo unde în această după-masă Pontiful va celebra Liturghia cu tinerii. Autoritățile naționale, budiste, au fost suspicioase legat de activitatea lui Kitbamrung, iar în 1941 l-au acuzat de spionaj pentru francezi, condamnându-l la 10 ani de închisoare. A murit în închisoare în 1944, de tuberculoză, boală pentru care nu a beneficiat de vreun tratament. A fost declarat martir, iar Papa Ioan Paul al II-lea l-a beatificat în 2000. „Fericitul Nicolás Bunkerd Kitbamrung și-a dedicat viața evanghelizării și catehezei, formând discipoli ai Domnului, mai ales aici în Thailanda, precum și în parte a Vietnamului și de-a lungul frontierei cu Laos, și a încoronat mărturia sa adusă lui Cristos cu martiriul”, a spus Papa Francisc.
Vorbind despre frumusețea evanghelizării, Papa a spus că e important „să ne dăm seama că misiunea încredințată Bisericii nu constă numai în proclamarea Evangheliei, ci și în a învăța să credem în Evanghelie. Câți proclamă, proclamăm, uneori, în momente de ispită, Evanghelia și nu credem în Evanghelie! A învăța să credem în Evanghelie, să ne lăsăm transformați de ea. Constă în a trăi și a merge în lumina Cuvântului pe care trebuie să îl proclamăm.” L-a citat pe Papa Paul al VI-lea: „Evanghelizatoare, Biserica începe prin a se evangheliza pe ea însăși. Comunitate de credincioși, comunitate de speranță trăită și participată, comunitate de iubire fraternă, ea are nevoie să asculte încontinuu ceea ce trebuie să creadă, motivele speranței sale, porunca nouă a iubirii” (Exortația apostolică Evangelii nuntiandi, 15).
Sfântul Părinte a vorbit și despre atitudinea pe care trebuie să o aibă Episcopii, ca parte a poporului: „nu suntem stăpânii, suntem parte a poporului; am fost aleși ca slujitori, nu ca patroni sau stăpâni. Aceasta înseamnă că trebuie fim alături de cei pe care îi slujim cu răbdare și amabilitate, ascultându-i, respectând demnitatea lor, încurajând și valorizând mereu inițiativele lor apostolice. Să nu pierdem din vedere faptul că multe din ținuturile voastre au fost evanghelizate de laici. Să nu clericalizăm misiunea, vă rog; și atât mai puțin să nu-i clericalizăm pe laici. Acești laici au avut posibilitatea de a vorbi dialectul oamenilor, exercițiu simplu și direct de inculturare nu teoretică și nici ideologică, ci rod al pasiunii de a-l împărtăși pe Cristos. Sfântul popor credincios al lui Dumnezeu are ungerea Celui Sfânt pe care suntem chemați să o recunoaștem, să o apreciem și să o răspândim.”
„Să implorăm mijlocirea Fericitului Nicolás și a atâtor sfinți misionari, pentru ca popoarele noastre să fie reînnoite cu aceeași ungere”, a spus Pontiful la final. Profitând de prezența Episcopilor din toată Asia, a transmis binecuvântarea sa pentru toate comunitățile reprezentate, în special bolnavilor și celor ce trec prin momente dificile. „Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine și să îndemnați la rugăciune pentru mine, pentru că tot ceea ce v-am spus vouă trebuie să o spun și mie însumi. Mulțumesc!”