Papa Francisc: Libertatea religioasă este un imperativ moral
22.11.2019, Bangkok (Catholica) - Într-o întâlnire cu liderii religiilor majore din Thailanda în ziua de vineri, 22 noiembrie 2019, Papa Francisc a subliniat importanța susținerii demnității umane și a libertății religioase. „Din partea noastră, ni se cere să ne asumăm obligația de a apăra demnitatea umană și de a respecta drepturile de conștiință și de libertate religioasă”, a spus el la Universitatea Chulalongkorn din Bangkok. Adresându-se liderilor religioși, Papa a subliniat că „toți suntem chemați nu numai să fim atenți la glasul săracilor din jurul nostru: marginalizații, cei asupriți, popoarele indigene și minoritățile religioase, ci să nu ne fie frică nici să generăm instanțe, așa cum încep deja să se dezvolte în mod timid, unde să ne putem uni și să lucrăm împreună”.
„Aceasta ar trebui să se facă într-un spirit de implicare fraternă, care să ajute să se pună capăt atâtor sclavii care persistă în zilele noastre, mă gândesc în special la flagelul traficului de persoane.” Papa Francisc s-a întâlnit cu 18 lideri creștini, budiști, musulmani, hinduși și sikh la Universitatea Chulalongkorn, care a fost fondată în 1899 și este cea mai veche universitate din Thailanda. Este considerată foarte prestigioasă, și este universitatea la care au studiat membrii familiei regale și ai nobilimii. Universitatea este numită după regele Chulalongkorn, care a pus capăt sclaviei în Thailanda. În discursul său, Papa Francisc a amintit un moment semnificativ de acum 122 de ani, când Papa Leon al XIII-lea s-a întâlnit cu regele Chulalongkorn, cunoscut și ca regele Rama V, în Vatican – prima oară când un șef de stat necreștin a fost primit în audiență acolo.
„Amintirea acelei întâlniri importante, precum și a perioadei sale de domnie, ale cărei virtuți au inclus abolirea sclaviei, ne interpelează și ne încurajează să asumăm un protagonism hotărât pe calea dialogului și a înțelegerii reciproce”. Pontiful a subliniat importanța colaborării dintre religii: „Necesitatea recunoașterii și a stimei reciproce, precum și cooperarea între religii, este și mai urgentă pentru omenirea contemporană; lumea de astăzi se află în fața unor problematici complexe, precum globalizarea economico-financiară și consecințele grave în dezvoltarea societăților locale; progresele rapide – care aparent promovează o lume mai bună – conviețuiesc cu persistența tragică a conflictelor civile: conflicte cu privire la migranți, la refugiați, din cauza foametei și conflictelor războinice”.
„Toate aceste situații ne avertizează și ne amintesc că nicio regiune și nici un sector al familiei noastre umane nu se poate crede sau realiza străină sau imună față de celelalte. Toate sunt situații care, la rândul lor, cer ca să ne aventurăm să împletim noi moduri de a construi istoria prezentă fără a trebui să denigrăm sau să fim lipsiți de respect față de alții.” „Astăzi este timpul de a gândi, cu curaj, logica întâlnirii și a dialogului reciproc drept cale, colaborarea comună drept conduită și cunoașterea reciprocă drept metodă și criteriu; și, în această manieră, a oferi o nouă paradigmă pentru rezolvarea conflictelor, a contribui la înțelegerea între persoane și la salvgardarea creației.”
Pontiful le-a mai cerut liderilor religioși să construiască temelii solide „ancorate în respect și în recunoașterea demnității persoanelor, în promovarea unui umanism integral capabil să recunoască și să pretindă apărarea casei noastre comune; într-o administrare responsabilă care să tuteleze frumusețea și exuberanța naturii ca un drept fundamental la existență. Marile tradiții religioase din lume dau mărturie despre un patrimoniu spiritual, transcendent și împărtășit pe larg, care poate să ofere contribuții solide în acest sens, dacă suntem capabili să riscăm să ne întâlnim fără frică”. „Toți suntem membri ai familiei umane și fiecare, în locul pe care îl ocupă, este chemat să fie actor și coresponsabil direct în construirea unei culturi bazate pe valorile împărtășite, care să conducă la unitate, la respectul reciproc și la conviețuirea armonioasă.”