Indicații privind celebrările pascale în Bisericile Orientale Catolice (II)
26.03.2020, Vatican (Catholica) - Considerând evoluția rapidă a pandemiei produsă de COVID-19, chiar și în multe țări de unde provin sau locuiesc credincioși ai Bisericilor Orientale Catolice, Congregația pentru Bisericile Orientale, îndeamnă pe toți Capii Bisericilor sui iuris să emită dispoziții, în sintonie cu dispozițiile pe care autoritățile civile le-au decis, pentru a limita contaminarea și pe cât posibil de comun acord cu celelalte Biserici creștine, catolice sau nu, prezente în respectivului teritoriu.
Având în vedere celebrările pascale, în conformitate cu respectivele calendare liturgice, ținând cont de diferitele tradiții liturgice, nu este posibilă redactarea unei dispoziții unitare care să fie valabilă pentru tradiția fiecărei Biserici sui iris în parte. Cu toate acestea credem că este oportună împărtășirea următoarelor recomandări:
- Se vor păstra cu rigurozitate sărbătorile, în ziua specificată de calendarul liturgic, inclusiv cu relativele prescripții liturgice și ceremonii care se vor putea celebra și transmite în streaming astfel încât să poată fi urmărite de către credincioși de la casele lor. Se vor face adaptările impuse de prezența limitată la celebrarea liturgică. Unele tradiții liturgice prevăd însă o prezență a corului și a altor miniștri sacri, clerici, care în momentul de față nu este posibil, permis sau prudent să fie convocați împreună într-un număr atât de mare.
- Vor fi omise acele părți ale celebrărilor care sunt legate de ritualuri săvârșite în exteriorul bisericii.
- Se va reaminti credincioșilor valoarea rugăciunii personale și familiale, autentică rugăciune eclezială, și care în contextul de față este un important instrument de transmitere a credinței, a conținutului acesteia, a rugăciunilor, de la o generație la alta. Punerea la dispoziție, chiar și prin mijloacele de comunicare socială, a unor materiale didactice care să permită adulților, în cadrul familiei, să explice, mai ales celor mici, mistagogia ritualurilor care în condiții normale ar fi fost celebrate în biserică cu prezența credincioșilor.
- Bogăția ceremoniilor liturgice din cadrul celebrărilor pascale propriu-zise, de la Duminica Floriilor la Duminica Învierii, va putea fi valorizată sugerând ca părți din acestea să fie celebrate acasă în cadrul familiei, având la dispoziție texte ajutătoare care în fiecare an sunt puse la dispoziție în toate comunitățile.
- Preoții care nu pot celebra liturgia singuri, să se roage liturgia orelor (orele canonice), mai ales psalmii (catismele) și acele rugăciuni care nu presupun răspunsul dat de cei sau credincioși.
- În Joia Mare, în ceremoniile de dimineața, unele Biserici sui iuris celebrează binecuvântarea Sfântului Mir. Această ceremonie, nefiind legată, în Orient, de această zi, poate fi celebrată într-un alt moment mai potrivit.
- În Vinerea Mare să fie valorificată rugăciunea în fața Crucii și a mormântului lui Cristos, de unii singuri sau în familie, folosind bogăția textelor liturgice ale tradițiilor orientale proprii acestei zile.
- În noaptea Învierii, la utrenie, se vor invita familiile, acolo unde este posibil, prin tragerea festivă a clopotelor, să se adune pentru citirea Evangheliei Învierii, aprinzând o lumânare și cântând tropare, pricesne sau alte cântece potrivite pe care toți credincioși le știu din memorie.
- Eventualele botezuri prevăzute a fi celebrate de Paști să fie reprogramate pentru o altă zi.
- Rămânând valabile dispozițiile emise de decretul Penitențeriei Apostolice din 19 martie, deoarece mulți credincioși sunt obișnuiți să se spovedească în Săptămâna Mare, unde nu este posibil să fie făcută, Păstorii sufletești să propună credincioșilor recitarea unor rugăciuni potențiale de care este plină tradiția orientală, pentru a fi rostite cu penitență și părere de rău. (+ Leonardo Card. Sandri, Prefect; Don Flavio Pace, Subsecretar; traducere pr. Mihai Todea pentru EparhiaClujGherla.ro)
Foarte bun textul și cu mare bun simț, cume sunt în general textele catolice. Dar spovedania se poate face prin telefon si dezlegarea la fel căci Dumnezeul catolic are puterea de a transmite Harul la depărtare, nu e ca cel ortodox sau protestant. Iar Botezul nu trebuie amânat căci nebotezatul poate muri. Ci a fi botezat de familie.
Ideile descrise de Dvs nu sunt catolice. Spovadă prin telefon? Nu. Botez în familie? Dacă nu e pericol iminent și preot indisponibil, nu. Din fericire în România cel puțin preoții pot fi chemați pentru Spovadă și Botez (sau chiar merge la biserică pentru aceste Sacramente).