Vizită pastorală la Bocșa

14.07.2020, (Catholica) - Ziua de sâmbătă, 11 iulie 2020, a fost un prilej de mare bucurie pentru comunitatea greco-catolică din Bocșa, jud. Sălaj. În mijlocul comunității locale s-a aflat Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea Mare, care a celebrat prima Liturghie arhierească de după 1948 în biserica mausoleu a lui Simion Bărnuțiu, din Bocșa.
La această Liturghie au fost aduse spre venerare și relicvele Fericiților Valeriu Traian Frențiu și Iuliu Hossu, care vor rămâne definitiv în această biserică, după eveniment. De numele celor doi, este legată și sfințirea lăcașului de cult din Bocșa (la data de 8 septembrie 1937 ÎPS Valeriu Traian Frențiu a sfințit începutul lucrărilor, iar la 24 octombrie 1943, PS Iuliu Hossu a sfințit biserica, la finalul construcției). La Sfânta Liturghie, celebrată de Preasfințitul Virgil, au concelebrat 10 preoți din protopopiatele de Zalău și Șimleu, iar înainte de începerea ei a avut loc și sfințirea iconostasului bisericii, proaspăt restaurat. La eveniment, au mai participat primarul și viceprimarul comunei Bocșa, preotul comunității ortodoxe, credincioși greco-catolici și ortodocși din Bocșa și din județele Sălaj, Satu Mare și Bihor.
„Astăzi este un moment mai special aici la Bocșa”, a spus Episcopul la predică. „S-a restaurat iconostasul, o pictură extraordinar de frumoasă și mă bucur că se poate celebra alternativ (greco-catolici și ortodocși) aici la Bocșa. Nu este singurul loc, noi la Oradea avem două biserici unde se celebrează la fel. Trebuie să ne respectăm unii pe alții, să ne ajutăm unii pe alții și să credem că împreună putem face lucruri extraordinare. În aceste momente trebuie să se schimbe ceva în modul cum privim noi lumea și cum ne privește pe noi lumea. Acest exemplu de la Bocșa este grăitor, că se poate, iar rugăciunea dintotdeauna este primită de Domnul. Avem cu toții un singur Dumnezeu, indiferent de rit sau confesiune. Maniera în care trăim prezența lui Dumnezeu în viața noastră poate să fie diversă, dar Domnul rămâne unul singur.”
Episcopul a continuat: „Începând de azi, vor rămâne aici la Bocșa moaștele a doi dintre Fericiții noștri martiri, Valeriu Traian Frențiu și Iuliu Hossu. Știm exact cât de mare a fost încercarea lor în acea perioadă de timp și cum au reușit ei să rămână pietre vii în viață și dincolo de viață. Sincer vă spun că eu nu am crezut niciodată că un Papă va veni la Blaj. Dar iată că acest lucru a fost posibil și Sfântul Părinte i-a ridicat la cinstea altarelor pe acești martiri, chiar la Blaj… Sfântul Părinte i-a beatificat pe acești Episcopi pentru că toată viața lor a fost exemplară. Episcopii noștri nu au hulit niciodată pe nimeni și sunt un exemplu pentru fiecare dintre noi. Cu adevărat, așa cum ne închinăm sfintelor icoane care se află în iconostas, putem să ne închinăm și lor.”
La finalul Liturghiei, Ana Pop, artizanul restaurării iconostasului bisericii din Bocșa, a prezentat pe scurt ideile care au stat la baza lucrării: evidențierea stâlpilor și folosirea culorilor pentru a scoate în relief icoanele și a le face „să vorbească credincioșilor ce intră în biserică, iar aceștia să se simtă legați de fiecare icoană pe care o au în față”. PS Virgil i-a mulțumit în cuvântul său de final Anei Pop pentru faptul că și-a folosit talentul pentru a reuși o asemenea minunată lucrare, menționând totodată și că și-ar dori înființarea unui traseu turistic, după modelul altora asemănătoare, care să lege localitățile simbol: Bădăcin-Bobota-Bocșa-Băsești-Sighet, traseu ce reprezintă pentru noi o istorie adevărată și care poate că se va și putea realiza în timp. Evenimentul de sărbătoare a Bisericii din Bocșa s-a încheiat cu speranța ca bucuria trăită și împărtășită de cei prezenți, să rămână cât mai mult prezentă în inimile noastre și să ne facă să fim mai înțelepți și mai buni.