Sărbătoarea „Schimbării la Față a Mântuitorului” la Schitul Stânceni

08.08.2020, Stânceni (Catholica) - Pentru credincioșii practicanți, cei care înțeleg să își trăiască propria credință și din perspectiva mărturiei creștine publice, indiferent de greutățile pe care o astfel de mărturie le presupune, sărbătoarea reprezintă moment de har în comuniune și rugăciune. Biserica Schitului Stânceni cu hramul „Schimbarea la Față a Mântuitorului” a atras și în acest an credincioși, apropiați fideli ai schitului, care au dorit să celebreze misterul sărbătorii pe „muntele” carmelitelor de rit bizantin din România.
Sfânta Liturghie, centrul sărbătorii, celebrată pe terasa bisericii, în prezența credincioșilor răsfirați în frumoasa și îngrijita curte a mănăstirii, din grija de a respecta întru totul condițiile de siguranță sanitară cerute, a revelat semnificația sărbătorii prin lecturi și cântări într-o succesiune pedagogică menită să descopere mesajul lui Dumnezeu, un mesaj care poate fi rezumat în versetul biblic: „Isus s-a apropiat de ei, și, atingându-i, le-a zis: Sculați-vă și nu vă temeți” (Matei 17,7). O încurajare adresată ucenicilor prezenți pe muntele Tabor, martori ai luminii necreate, dar și nouă tuturor la a-l întâlni pe același Isus în bisericile noastre, în comunitățile parohiale, cu convingerea că El este cu adevărat prezent conform promisiunii Sale: „Acolo unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor” (Matei 17,7).
La sfârșitul Liturghiei s-a binecuvântat o icoană în format mare a celor șapte Episcopi martiri beatificați anul trecut la Blaj, pe Câmpia Libertății, de Papa Francisc. Această frumoasă compoziție a fost pictată de un tânăr seminarist, Emanuel Boroș, fiul Luciei și a lui George Boroș, preot greco-catolic la Almeria, Spania. Emanuel a participat la Sf. Liturghie, completând cântările cu vocea sa de tenor, alături de un alt seminarist de la Oradea, Lucian Alexe. Prin această icoană așezată în biserică, schitul încredințează celor șapte fericiți Episcopi martiri viitorul său, misiunea sa ecumenică, în solitudinea contemplativă a Carmelului.
O zi însorită, luminoasă care a ne-a lăsat un singur regret, faptul că în acest an, în condițiile sanitare cunoscute, nu am putut organiza Colocviul devenit deja tradiție și anunțat în Mikhtav 87/aprilie 2020, pg. 53-57. Cu convingerea că nimic nu se întâmplă fără voia lui Dumnezeu și cu speranța în Providența divină am „coborât” de la Schit nu fără a ne da întâlnire pentru 14 septembrie, sărbătoarea „Înălțării Sfintei Cruci”, hramul complexului monahal de la Stânceni. (preot protopop Adrian Lung)