A murit Cardinalul Fernandez
28.10.2020, Vatican (Catholica) - Cardinalul Anthony Soter Fernandez, Arhiepiscop emerit de Kuala Lumpur, primul Cardinal născut în Malaysia, a murit puțin după miezul nopții de miercuri 28 octombrie, în casa pentru bătrâni „Sfântul Francisc Xaveriu”, la Cheras. De un an lupta cu un cancer; condițiile sale s-au agravat în ultimele ore și marți a primit Sacramentul Ungerii bolnavilor. Regretatul Cardinal avea 88 de ani. S-a născut la 22 aprilie 1932 la Sungai Patani, în Dieceza de Penang, și a fost hirotonit preot la 10 decembrie 1966. Numit Episcop de Penang la 29 septembrie 1977, a primit hirotonirea episcopală la 17 februarie 1978. După aceea, la 2 iulie 1983 a fost numit Arhiepiscop de Kuala Lumpur și la 15 aprilie 2003 a renunțat la conducerea pastorală a Arhidiecezei. Papa Francisc l-a creat și făcut Cardinal în Consistoriul din 19 noiembrie 2016, încredințându-i titlul de „Sfântul Albert cel Mare”. Înmormântarea va fi celebrată pe 31 octombrie, la 10.30, în Catedrala din Kuala Lumpur, unde, în după amiaza de joi 29 și toată ziua de vineri 30, va fi expus sicriul.
S-a născut în 1932 într-o familie de origine indiană, în teritoriul Diecezei de Penang, la Sungai Petani, capitala regiunii Kedah, la circa trei sute de kilometri de capitala malaieziană Kuala Lumpur. A făcut studiile primare mai întâi în conventul „Holy Infant Jesus” din Taiping și apoi în școlile „Saint Theresa” și Ibrahim la Sungai Petani. Înainte de a intra în seminar, în 1958, timp de zece ani a lucrat ca asistent medical în spital. Primii pași ai formării sacerdotale i-a făcut în Seminarul diecezan „Saint Francis Xavier” la Singapore, pentru a o completa după aceea la Seminarul Colegiului General Major din Penang.
Hirotonit preot în 1966 în Catedrala din Penang, a slujit timp de trei ani ca asistent vicar în Taiping și în Penang, și iar ca vicar în biserica „Saint Lous” în Taiping din 1969 până în 1971. Din iulie 1971 a început o perioadă de aprofundare formativă, mutându-se mai întâi la Manila, în Filipine, apoi la Bangalore, în India, la Centrul Național Biblic, Catehetic și Liturgic. În 1973 s-a întors în Malaysia, la Penang. Aici, la Colegiul General Major, a desfășurat funcția de formator, din 1973 până în 1975, și apoi și-a asumat funcția de rector, ocupând-o până în 1977. A fost printre protagoniștii „actualizării” istorice din 1976, când toți Episcopii și preoții din Malaysia s-au reunit pentru prima dată pentru a elabora planul pastoral în lumina Conciliului Vatican II. De atunci, la fiecare zece ani, este convocată Convenția Pastorală Peninsulară Malaysia.
Ales ca al treilea Episcop de Penang în 1977, a primit hirotonirea episcopală la 17 februarie 1978, alegând ca moto episcopal „Iustitia et pax”. Atunci când, în 1983, primul Arhiepiscop de Kuala Lumpur, Tan Sri Dominic Vendargon, a renunțat la conducerea pastorală, a fost chemat să îi urmeze: promovat la 2 iulie în același an, la 10 noiembrie a luat în posesie canonică Arhidieceza, conducând-o timp de douăzeci de ani, până în 24 mai 2003. În timpul acestei perioade, în afară de a fi membru al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor și al Consiliilor Pontificale pentru Promovarea Unității Creștinilor și pentru Dialogul Interreligios, a ocupat numeroase funcții, între care președinte al Conferinței Episcopale din Malaysia – Singapore – Brunei (din 1987 până în 1990 și din 2000 până în 2003), președinte al Federației Creștine din Malaysia și al Consiliului Consultativ Malaiezian pentru budism, creștinism, hinduism, sikhism, daoism, în acest ultim organism unde a fost unul din primii membri.
Ca Arhiepiscop emerit de Kuala Lumpur, din 15 aprilie 2003 a ales să locuiască în Seminarul mare din Penang pentru a se dedica formării preoților ca director spiritual. După aceea s-a mutat în casa pentru bătrâni, unde și-a încheiat itinerarul. Convins de importanța rolului Bisericii în construirea și în creșterea țării, s-a dedicat mereu pentru dezvoltarea integrală a poporului, luptând împotriva nedreptăților sociale și promovând dialogul într-o realitate multietnică și multiculturală. Și ca semn de recunoștință pentru această angajare a sa, Papa Francisc i-a conferit demnitatea de Cardinal la 19 noiembrie 2016. (material L’Osservatore Romano, tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru InfoSapientia.ro)