Dogma Neprihănitei Zămisliri în 110 limbi și în opere de artă, la Muzeele Vaticane
05.12.2020, Vatican (Catholica) - Dogma Neprihănitei Zămisliri este reprezentată și în artă. În Muzeele Vaticanului, într-o încăpere adiacentă Camerelor lui Rafael (Stanze di Raffaello) poate fi admirat un ciclu de picturi dedicate dogmei Neprihănitei Zămisliri, proclamată la 8 decembrie 1854, de Fericitul Papă Pius al IX-lea. Picturile au fost realizate de artistul italian Francesco Podesti, din Ancona, într-un moment deosebit de delicat pentru Statul Papal, moment care avea să culmineze, în 1861, cu nașterea Regatului modern al Italiei și, succesiv, cu ocuparea Romei și declararea orașului capitală a Regatului italian.
Picturile au fost realizate între anii 1856 și 1865, folosind fresca, tehnica marii tradiții a artei sacre. Francesco Podesti a dorit să coordoneze decorarea întregului spațiu, alegând personal ușile și trapele din lemn, amenajările din marmură incrustată și lucrările de mare finețe privind instalarea unui mozaic roman adus de la Ostia Antica. „Voi prelua sarcina, desigur, așa încât să fiu singur în privința întregii lucrări, inclusiv a lucrărilor de decorare și arhitectură, pentru ca ideea mea să nu fie împiedicată în detrimentul unității”, apare scris în Memoriile biografice ale pictorului Francesco Podesti. Sala, total acoperită de fresce, inclusiv tavanul, ilustrează momente ale dezbaterii și aprobării de către teologi a dogmei. Frescele care acoperă bolta ilustrează scene care fac trimitere la virtuțile Preacuratei Fecioare Maria.
În pictura care încheie ciclul frescelor dedicate dogmei Neprihănitei Zămisliri apare și pictorul – Francesco Podesti – reprezentat în timp ce asistă la proclamarea dogmei, în bazilica San Pietro, în Capela Corului. În centrul sălii, o rafinată vitrină franceză conține 110 traduceri ale documentului de proclamare a dogmei Neprihănitei Zămisliri. Deasupra vitrinei este amplasată o frumoasă statuie a Maicii Domnului. În fresce, Papa Pius al IX-lea este reprezentat – potrivit dorinței sale – în picioare, nu așezat, după cum apăreau reprezentați în mod tradițional Pontifii. În acord cu normele sanitare de limitare a răspândirii noului coronavirus, Muzeele Vaticane vor rămâne închise până în data de 15 ianuarie 2021. Însă, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, Muzeele Vaticanului au avut inițiativa unei oferte, așa-numitul „card-cadou”, care oferă două posibilități: intrare simplă sau tur ghidat de aproximativ două ore, ofertă care va intra in funcțiune odată cu redeschiderea muzeelor. Mai multe informații privind condițiile de achiziționare a cardului-cadou pot fi solicitate trimițând un e-mail pe adresa education.musei@scv.va. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)