Un nou ghid de la Vatican pentru Episcopi, despre provocările ecumenismului (II)
05.12.2020, Vatican (Catholica) - Vaticanul a publicat vineri un ghid cu sugestii pentru Episcopii catolici pentru a promova unitatea cu alte comunități creștine, oferind sfaturi practice pentru a răspunde provocărilor ecumenismului. „Vademecumul ecumenic” are 26 de pagini și a fost aprobat de Papa Francisc, fiind publicat pe 4 decembrie de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Documentul subliniază responsabilitatea Episcopilor de a promova unitatea dintre creștinii din jurisdicția lor și oferă sugestii practice despre cum se poate realiza acest lucru. Continuăm cu alte informații pornind de la conferința de presă din 4 decembrie de lansare a textului.
„Ministerul Episcopului este ministerul unității”, a spus Cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. „Nu doar pentru propria Dieceză sau pentru Biserica Catolică, ci pentru unitatea întregului creștinism”. Noul document constată, de asemenea, obligația laicilor catolici de a lucra pentru unitate cu alți creștini și de a promova „ecumenismul practic”, pe care îl descrie astfel: creștini care slujesc împreună pentru a promova o cauză comună sau pentru a aborda nedreptăți precum traficul de persoane, maltratarea imigranților și atacuri asupra sacralității vieții, printre altele. „Experiența Episcopilor în multe părți ale lumii este că cooperarea dintre comunitățile creștine în slujba celor săraci este o forță motrice în promovarea dorinței de unitate creștină”, mai citim în document. „Slujirea noastră comună manifestă prin urmare în fața lumii credința noastră comună, iar mărturia noastră este mai puternică atunci când suntem uniți.”
Cardinalul Luis Antonio Tagle, prefect al Congregației Vaticanului pentru Evanghelizarea Popoarelor, a subliniat importanța unității creștinilor, pentru a da mărturie autentică oamenilor din alte religii. „Lipsa de unitate între urmașii lui Isus […] subminează evanghelizarea și întunecă persoana lui Isus. Necreștinii sunt confuzi: ‘Câți Cristoși sunt?'”, a spus el la conferința de presă. „Necreștinii sunt scandalizați, într-adevăr scandalizați, când pretindem cu toții că suntem urmași ai lui Cristos și văd cum ne luptăm unii cu alții”, a continuat prelatul. „Lipsa de unitate și chiar această furie aproape directă a unuia față de celălalt, slăbește evanghelizarea”. Vademecumul subliniază „lunga istorie a diviziunilor creștine și natura complexă a factorilor teologici și culturali care divizează comunitățile creștine” și provocările pe care le prezintă celor implicați în ecumenism, menționând că „obstacolele în calea unității depășesc puterea umană; nu pot fi depășite doar prin eforturile noastre. ”
„Dar moartea și învierea lui Cristos sunt victoria decisivă a lui Dumnezeu asupra păcatului și dezbinării, așa cum este și victoria Lui asupra nedreptății și a oricărei forme de rău. Din acest motiv, creștinii nu pot dispera în fața diviziunilor din creștinism, așa după cum nu pot dispera în fața nedreptății sau a războiului. Cristos a învins deja aceste rele”, spune textul. „Sarcina Bisericii este mereu să primească harul victoriei lui Cristos. Recomandările practice și inițiativele sugerate în acest Vademecum sunt modalități prin care Biserica și în special Episcopul se pot strădui să actualizeze victoria lui Cristos asupra divizării din creștinism”. Documentul evidențiază rugăciunea, menționând că „rugându-ne pentru unitate, recunoaștem că unitatea este un dar al Duhului Sfânt și nu ceva ce putem realiza prin propriile noastre eforturi”. De asemenea, prezintă unele dintre convingerile religioase comune între diferitele comunități creștine, cum ar fi sfinții și martirii, sărbătorile liturgice și Sfânta Scriptură.
De asemenea, se explică faptul că ecumenismul nu se bazează pe compromis, „ca și când unitatea ar trebui realizată în detrimentul adevărului. Dimpotrivă, căutarea unității ne conduce la o apreciere mai deplină a adevărului revelat al lui Dumnezeu. […] Prin urmare, fundamentul formării ecumenice este ideea că credința catolică trebuie explicată mai profund și mai precis, în așa fel și în acei termeni pe care frații noștri separați, de asemenea, îi pot înțelege cu adevărat”, se afirmă. Ecumenismul necesită și virtutea carității, spune ghidul, îndemnându-i pe catolici să „evite prezentările polemice ale istoriei și teologiei creștine” și „să caute să sublinieze credința creștină pe care o împărtășim cu ceilalți și să prezentăm diferențele teologice care ne despart în mod echilibrat și cu acuratețe.” Ghidul se încheie cu o anexă a numelor și descrierilor diferitelor comunități creștine cu care Biserica Catolică are un dialog bilateral, precum și o listă a grupurilor ecumenice cu care se angajează în dialog multilateral.