ÎPS Aurel: Precizări și propuneri pentru celebrările de Crăciun 2020

14.12.2020, București (Catholica) - Crăciunul va putea fi celebrat în biserici, scrie ÎPS Aurel Percă într-o scrisoare trimisă preoților și persoanelor consacrate din Arhidieceza de București. „Avem garanția că vom putea să celebrăm Liturghiile în biserici sau în afara lor (unde este carantină – n.r.), după cum este cazul”, scrie prelatul, invocând hotărârea guvernamentală 58/10.12.202, mai exact anexa 1, numerele 16 și 27. „Așadar, pentru Liturghia din Noaptea de Crăciun, care în nici un caz nu poate fi la miezul nopții, va fi necesar să ținem cont de interdicția de a călători în timpul nopții, între orele amintite în hotărârea guvernamentală, și prin urmare Liturghia va trebui să fie în așa fel fixată, încât credincioșii să se poată încadra în acest orar.” Concret, se propune ca Liturghia din noaptea de Crăciun să fie cândva între 18:00 și 22:00.
Scrisoarea atinge și tema Spovezii, dorită de credincioși în contextul sărbătorii. „Rog pe toți cucernicii preoți să stea la dispoziția credincioșilor pentru Sacramentul Spovezii, asigurând măsurile de distanță și de protecție pentru evitarea răspândirii coronavirusului.” O precizare interesantă privește binecuvântarea caselor la începutul noului an. Prelatul spune: „Întrucât există un pericol real de transmitere a coronavirusului prin intrarea preoților în diferite locuințe, am propus ca această practică, dorită mult, de altfel, de credincioșii noștri, să fie amânată pentru Timpul pascal, cu speranța că prezența coronavirusului va scădea în intensitate. Dacă, totuși, sunt familii care doresc cu orice preț binecuvântarea casei imediat după Anul Nou, se poate face acest lucru, însă cu mare atenție și cu respectarea măsurilor sanitare.” Colindatul în grupuri este descurajat din aceleași motive.
Arhiepiscopul insistă că pandemia nu trebuie să blocheze viața eclezială. „Comunitățile parohiale, institutele de viață consacrată, asociațiile, mișcările ecleziale, credincioșii, în timp ce sunt chemați să prevină răspândirea pandemiei, sunt invitați și să dea dovadă de creativitate pastorală, adaptată timpului de criză sanitară; să fie apropiați de cei care suferă și sunt singuri, răspunzând oricărei forme de sărăcie: materială, afectivă, psihologică, morală și spirituală. Preoții, persoanele consacrate și toți cei care sunt angajați în diferite forme de apostolat și colaborare pastorală, sunt chemați să se angajeze cu toate energiile lor pentru îngrijirea bolnavilor mai fragili și mai expuși la Covid-19, în special persoanele în vârstă sau cu afecțiuni cronice.”
La final se exprimă speranța că regulile sanitare vor fi respectate: „În ultima perioadă, am învățat cu toții noile reguli și am arătat că este posibil să celebrăm în bisericile noastre în condiții de siguranță, cu respectarea deplină a normelor sanitare. Sperăm că și Liturghiile de Crăciun din acest an – din ajun, Liturghia din noaptea și din ziua de Crăciun – se vor ține în mod exemplar, cu respectarea normelor anti-Covid-19. Vă doresc o activitate pastorală rodnică, susținută de harul lui Dumnezeu, și zile binecuvântate de Advent, însoțindu-vă cu rugăciunea și cu binecuvântarea noastră arhierească. † Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit”