Episcopii europeni contestă strategia Comisiei Europene privind Covid-19
18.12.2020, Roma (Catholica) - Episcopii Uniunii Europene susțin că instituțiile europene ar trebui să se consulte mai mult cu Bisericile și cu comunitățile religioase și susțin că normele propuse în contextul pandemiei interferează cu libertatea de religie și credință. Declarația, publicată pe site-ul Episcopilor europeni, vine la scurt timp după ultima reuniune din 2020 a Comitetului permanent al Comisiei Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE), de marți, 15 decembrie, în care „Episcopii au răspuns și Comisiei Europene cu privire la strategia lor: ‘Să rămânem în siguranță 19, fără Covd-19, în timpul iernii'”, publicat la 2 decembrie 2020.
Declarația Episcopilor, intitulată „Este crucial să menținem dialogul cu Bisericile”, subliniază că „deși salută eforturile pentru o abordare coordonată și durabilă a UE împotriva pandemiei actuale, COMECE îndeamnă instituțiile europene să se consulte cu Bisericile și comunitățile religioase, în special atunci când se iau în considerare recomandări care au impact asupra aspectelor religioase”. În ceea ce privește strategia „Să rămânem în siguranță, fără Covid-19, în timpul iernii”, „COMECE reamintește angajamentul înscris în articolul 17 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE)”. În acest context, citim în declarație, „consultarea cu Bisericile și comunitățile religioase, atunci când în documentele UE sunt luate în considerare subiecte ce privesc și chestiuni religioase, este crucială”.
Episcopii subliniază că documentul Comisiei Europene vorbește despre importanța „evitării serviciilor liturgice mari” recomandându-se „utilizarea difuzării online, TV sau radio, în cazul ceremoniilor […] și interzicerea cântatului în comunitate”. Ca răspuns la aceasta, Episcopii afirmă că „în timp ce înțeleg preocuparea din spatele recomandării, COMECE nu poate sprijini metoda pentru care instituțiile UE au optat pentru a oferi o astfel de orientare”. În sprijinul lor, ei subliniază că „articolul 17.1 din TFUE subliniază competența națională exclusivă pentru determinarea relațiilor dintre Biserică și stat și neingerința UE în aceste relații”. „Lipsa competenței UE”, afirmă pr. Manuel Barrios Prieto, secretar general al COMECE, „ar trebui să fie un motiv în plus pentru instituțiile UE de a implica autoritățile religioase atunci când iau în considerare recomandări neobligatorii cu privire la chestiuni legate de celebrările religioase, cu respectarea deplină al libertății religioase”.
În declarația lor, Episcopii reiterează mesajul adresat Uniunii Europene și statelor membre în numele tuturor Conferințelor Episcopale din UE, care subliniază că „respectarea libertății religioase a credincioșilor cu deplina respectare a cerințelor sanitare este un element crucial pentru Biserică în multe state membre ale UE în timpul pandemiei actuale”. În fine, declarația arată că „recomandările UE fără caracter obligatoriu în această privință, mai ales dacă sunt luate fără consultarea Bisericilor și a comunităților religioase, pot pune în pericol eforturile depuse în aceste ultime luni de statele membre ale UE, împreună cu Bisericile locale și comunitățile religioase, pentru a se asigura că măsurile sanitare sunt în vigoare în timpul sărbătorilor, evitând totodată încălcarea libertății religioase.”