Tiziano Lorenzin: Cântarea Cântărilor

19.12.2020, Roman (Catholica) - La Editura Serafica a văzut lumina tiparului cartea „Cântarea Cântărilor”, autor Tiziano Lorenzin, traducere pr. Eugen Blăjuț OFMConv. Cartea apare în format 14×20 cm, are 178 de pagini și poate fi procurată de la Librăria „Sfântul Anton de Padova” din Roman (sau online www.serafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 18 lei.
Am putea spune că noua apariție editorială este una „cu greutate”, întrucât autorul – doctor docent în teologie sacramentală, profesor, biblist franciscan și participant la traducerea Bibliei în limbajul actual, tratează probabil cea mai cunoscută scriere din Vechiul Testament, din mai multe perspective. În acest fel, se evită capcana în care au căzut mulți autori contemporani care s-au aplecat asupra Cântării Cântărilor, și anume aceea de a o restrânge la o simplă colecție de cântece de iubire. Tiziano Lorenzin demonstrează, în paginile de față, că această carte – emblematică pentru Vechiul Testament – are un mesaj mult mai profund decât un cântec de dragoste.
În interpretarea acestei scrieri autorul folosește, cu o naturalețe care îl face să fie înțeles de profani și de autorii de gen deopotrivă, trei instrumente: observația, interpretarea și actualizarea. Dacă observația trasează linii generale cu privire la versetele biblice, interpretarea fragmentelor e una extrem de complexă, și totuși, simplă (nu simplistă). Aici sunt folosite trei mecanisme de interpretare: lectura textului (o analiză morfo – sintactică a fiecărui vers), lectura intertextuală și lectura creștină. Dacă lectura intertextuală are rolul de a da autenticitate scrierii, prin raportarea la indici geografici identificabili în Israelul antic și la scrieri anterioare (Geneză, Profeți), lectura creștină realizează continuitatea Vechiului Testament în Noul Testament și în Biserica zilelor noastre.
Astfel, se realizează o consistență a textului ușor de intuit: dialogul (considerat primar) iubit – iubită devine o alianță între Dumnezeu și noul Israel, care se concretizează în promisiunea lui Cristos de a mântui Biserica creștină. Ultimul instrument (aparent insignifiant și plasat în finalul fiecărui capitol) coagulează viziunea autorului și redă Cântării Cântărilor caracterul de actualitate: iubirea dintre bărbat și femeie e, de fapt, alianța lui Dumnezeu cu noul Israel (metaforă a omului nou), care nu se împlinește decât în promisiunea lui Cristos de mântuire a Bisericii Sale.