Întâlnire în Dieceza de Timișoara: Cateheza este o prioritate a Bisericii

02.02.2021, Timișoara (Catholica) - Este o tradiție îndelungată în Dieceza de Timișoara ca în sâmbăta cea mai apropiată de sărbătoarea Întâmpinării Domnului membrii clerului și persoanele consacrate din diverse parohii și comunități să se întâlnească în cadrul unui pelerinaj, la rugăciune și discuții comune. Evenimentul din acest an, organizat în data de 30 ianuarie, a avut două caracteristici: cei prezenți au putut participa la program exclusiv online, conectați pe platforma de comunicare Zoom, respectiv la întâlnire au fost invitați profesorii de religie și cateheții. Tema întâlnirii a fost prezentarea noului Directoriu Catehetic, publicat în martie 2020. Despre acest document important a vorbit dr. György Udvardy, Arhiepiscop de Veszprém, Ungaria, prin intermediul unui mesaj video.
Întâlnirea a fost deschisă de Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop de Timișoara, care i-a salutat pe toți cei prezenți: preoți, călugări și călugărițe, profesori de religie și pe toți aceia care se implică în activitatea catehetică din dieceză. Aproximativ 100 de persoane din 83 de locuri ale Diecezei s-au alăturat programului zilei. În introducere, Arhiepiscopul György Udvardy a precizat: „Nu suntem conectați doar în lumea electronică. Relația noastră este mult mai profundă, mai esențială, anume: este cunoașterea lui Isus Cristos și misiunea comună pe care am primit-o de la Biserică, fie Episcop, preot, sau profesor de religie. Ne dedicăm slujirii Cuvântului lui Dumnezeu, iar prin vestirea Evangheliei dorim să facem un serviciu bun sufletelor. O oportunitate deosebită pentru acest lucru este noul Directoriu Catehetic, care oferă posibilitatea de reînnoire pentru noi toți.” În același timp invitatul a subliniat: „cateheza este o prioritate pentru Biserică”. Cateheții, ca mesageri ai Bisericii, au un rol proeminent în cadrul acesteia, în ansamblu. Ei sunt cei trimiși, implicați în activitatea esențială a Bisericii, adică în vestirea Cuvântului lui Dumnezeu.
La începutul prezentării, Arhiepiscopul dr. György Udvardy a evidențiat documentele care au precedat redactarea noului Directoriu Catehetic: Evangelii nuntiandi (1976), Directoriul Catehetic General (1971), Catechesi tradendae (1979), Catehismul Bisericii Catolice (1992), Directoriul General al Catehezei (1998). Vorbitorul a subliniat apoi ceea ce Sfântul Părinte Papa Francisc a considerat important în legătură cu evanghelizarea și cateheza, cum ar fi: reforma Bisericii aflată în misiune, motivațiile spirituale pentru angajamentului misionar sau, ideea de bază, că Dumnezeu s-a îndurat deja de noi, oamenii, deci nu putem vorbi despre milostivirea lui Dumnezeu ca un străin, ci ca un om care a experimentat deja îndurarea lui Dumnezeu. Totodată, referindu-se la enciclica „Fratelli tutti”, Arhiepiscopul Udvardy a arătat că aceasta conține un sistem de criterii foarte cuprinzător și profund de analiză socială, care totodată ajută la examinarea, în lumina Evangheliei, a fenomenelor din societate.
În ceea ce privește noul Directoriu Catehetic, invitatul a subliniat că în acest document se concretizează foarte clar un nucleu central, care se manifestă în definiția relației dintre evanghelizare și cateheză, acesta fiind termenul kerygma, al cărui sens a fost extins de către Sfântul Părinte, el înțelegând aici și cunoașterea milostivirii Tatălui Ceresc. În Directoriu sarcinile catehezei sunt prezentate în cinci puncte: conduce la cunoașterea credinței, introduce în celebrarea Misterului, formează viața în Cristos, ne învață să ne rugăm, ne introduce în viața comunitară. În prezentarea sa, Arhiepiscopul György Udvardy a vorbit și despre formarea cateheților, sursele și limbajul catehezei și despre cum apare ea în viața oamenilor (a familiilor, a tinerilor, a vârstnicilor, a celor marginalizați etc.). Pentru discuția în grupuri mici, care a urmat după prezentare, prelatula propus următoarele subiecte: formularea kerygmei într-o întâmplare din viață, formularea unei experiențe personale, exemple ale acțiunii, colaborării cu milostivirea divină, înfățișarea bucuriei, regândirea slujirii pentru a deveni un catehet mai bun, propuneri la nivel parohial sau diecezan pentru reînnoirea catehetică.
În legătură cu dialogurile în grupuri mici, participanții au sugerat o cooperare și mai bună: organizarea de întâlniri regulate în cadrul cărora să își poată împărtăși experiențele; au abordat obstacolele orelor de religie online, dar au considerat importantă mărturia personală și necesitatea slujirii cu bucurie, pentru că nimeni nu dorește să urmeze un apostol trist. Întâlnirea s-a încheiat cu binecuvântarea episcopală pentru toți participanții.