Papa Francisc: Liturghia nu trebuie ascultată, ci celebrată
03.02.2021, Vatican (Catholica) - Ideea ascultării sau urmăririi Liturghiei de către credincioși ca niște spectatori a fost criticată astăzi de Papa Francisc, la cateheza ținută în cadrul audienței generale. „Liturghia este mereu celebrată, și nu numai de preotul care o prezidează, ci de toți creștinii care o trăiesc”, a spus Pontiful. „Și centrul este Cristos! Noi toți, în diversitatea darurilor și slujirilor, toți ne unim cu acțiunea Sa, pentru că El, Cristos, este protagonistul liturgiei.”
Tema catehezei – a 23-a din seria dedicată rugăciunii – a fost tocmai rugăciunea în liturgie. După ce a făcut unele observații privind locul rugăciunilor liturgice în viața spirituală, a remarcat că în ultimele decenii s-a realizat mult la acest capitol. A amintit de constituția Sacrosanctum Concilium a Conciliului Vatican II, care „reafirmă în manieră completă și organică importanța liturgiei divine pentru viața creștinilor, care găsesc în ea acea mediere obiectivă cerută de faptul că Isus Cristos nu este o idee sau un sentiment, ci o persoană vie, iar misterul Său un eveniment istoric. Rugăciunea creștinilor trece prin medieri concrete: Sfânta Scriptură, Sacramentele, riturile liturgice, comunitatea.”
A continuat spunând că „liturgia, în ea însăși, nu este numai rugăciune spontană, ci este ceva mai mult și mai originar: este act care întemeiază experiența creștină în întregime și, de aceea, și rugăciunea este eveniment, este întâmplare, este prezență, este întâlnire. Este o întâlnire cu Cristos. Cristos se face prezent în Duhul Sfânt prin semnele sacramentale: de aici derivă pentru noi, creștinii, necesitatea de a participa la Sacramentele divine. Un creștinism fără liturgie, eu aș îndrăzni să spun că este probabil un creștinism fără Cristos. […] De fiecare dată când celebrăm un Botez, sau consacrăm pâinea și vinul în Euharistie, sau ungem cu uleiul sfânt trupul unui bolnav, Cristos este aici! El este cel care acționează și este prezent ca atunci când vindeca membrele slabe ale unui bolnav, sau încredința la Ultima Cină testamentul Său pentru mântuirea lumii.”
Sfântul Părinte a citat apoi din scrisoarea către Romani, care îi cheamă pe creștini să își ofere trupurile „ca jertfă vie, sfântă și plăcută lui Dumnezeu”, ceea ce reprezintă „cultul spiritual”. A concluzionat: „Viața este chemată să devină cult adus lui Dumnezeu, însă acest lucru nu poate avea loc fără rugăciune, în special rugăciunea liturgică. Acest gând să ne ajute pe toți când mergem la Liturghie: merg să mă rog în comunitate, merg să mă rog cu Cristos care este prezent. Când mergem la celebrarea unui Botez, de exemplu, este Cristos acolo, prezent, cel care botează. ‘Însă, părinte, aceasta este o idee, un mod de a spune…’ Nu, nu este un mod de a spune. Cristos este prezent și în liturgie, tu te rogi cu Cristos care este alături de tine.”