Cardinalul Ladaria: Apărarea doctrinei catolice va fi mereu necesară
04.02.2021, Vatican (Catholica) - Responsabilul de sectorul doctrinar din Vatican a subliniat datoria Bisericii Catolice de a promova și proteja învățăturile ei, așa cum au fost transmise de apostoli. Vorbind luni pentru Vatican News, Cardinalul Luis Ladaria Ferrer SJ, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței (CDC), a menționat că „ceea ce se numea ‘preocupare pentru doctrina corectă'” a existat și înainte de crearea CDC în 1542 și își are rădăcinile în Noul Testament. „Misiunea noastră este să promovăm și să protejăm doctrina credinței. O sarcină care va fi întotdeauna necesară în Biserică, ea având datoria de a transmite învățătura apostolilor noilor generații”, a spus el în interviul din 1 februarie.
Cardinalul Ladaria a menționat că „modul concret de a îndeplini această sarcină s-a schimbat de-a lungul secolelor și putem crede că se va schimba din nou. Dar preocuparea pentru fidelitatea față de doctrina apostolilor va rămâne întotdeauna.” Când biroul cunoscut acum sub numele de CDC a fost înființat de Papa Paul al III-lea în 1542, era numit Congregația Sacră Supremă a Inchiziției Romane și Universale. Servea ca ultima curte de apel în procesele de erezie. Prelatul a comentat că dicasterul „nu mai este Inchiziția” din vechime și că „Indexul nu mai există”. Congregația Sacră a Indexului era un fost organism al Curiei Romane care producea Index Librorum Prohibitorum: o listă de publicații considerate imorale sau eretice. Ultimul Index a fost produs în 1948. A fost abolit oficial în 1966.
Prefectul CDC a explicat că trecutul acelui dicaster, numit uneori Sfântul Oficiu, „încă apasă, pentru că nu întotdeauna ne dăm seama de schimbările profunde care au avut loc în Biserică și în Curia Romană în ultima vreme”. „Misiunea noastră este universală, chiar dacă munca noastră are loc la Roma”, a subliniat el. „Dar documentele noastre sunt pentru Biserica universală, iar deciziile pe care trebuie să le luăm în fiecare zi, în sfera competențelor noastre, de foarte puține ori se referă direct la Roma.” Prelatul a spus că uneori misiunea personalului CDC îi duce fizic în afara Romei, cum ar fi atunci când călătoresc pentru întâlniri cu comisiile doctrinare ale Conferințelor Episcopale. CDC are, de asemenea, întâlniri frecvente cu Episcopii în timpul călătoriilor lor ad limina la Roma, care au loc la fiecare cinci ani, pentru a-l vedea pe Papa și a se ruga la mormintele Ss Petru și Pavel. „Sunt de o mare importanță și necesită mult timp și energie”, a spus el.
La fel ca Papa Francisc, Mons. Ladaria este membru al Societății lui Isus. A spus că este evident că Papa este familiarizat cu spiritualitatea Sfântului Ignațiu de Loyola, fondatorul ordinului, și doar ascultându-i discursurile. „Este firesc ca să fie așa. Și este normal ca acest lucru să aibă consecințe în modul său de guvernare și în luarea deciziilor”, a mai spus. „Dar spiritualitatea ignațiană este universală, nu particulară, deschisă spre toate și toți”, a continuat el, explicând că din acest motiv nu crede că este ușor să identifice consecințele specifice ale unui Papă iezuit.
Răspunzând la o întrebare cu privire la modul în care Congregația răspunde chemării Papei Francisc de a ajunge la „periferiile” societății, Cardinalul Ladaria a subliniat activitatea CDC în domeniul protecției minorilor împotriva abuzurilor sexuale și procesarea acestor cazuri. A observat că „de multe ori victimele abuzurilor sunt dintre cei mai săraci dintre săraci”. „Există multe tipuri de periferii”, a spus Cardinalul. „Oamenii pe care trebuie să îi ascultăm, problemele pe care trebuie să le rezolvăm, ating periferii reale, poate nu la fel de vizibile ca altele, dar nu mai puțin reale și dureroase.”