Papa Francisc: Pandemia arată nevoia urgentă a unei „culturi a întâlnirii”
12.02.2021, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a declarat vineri cadrelor universitare și diplomaților că criza coronavirusului a arătat „nevoia urgentă” de a construi o „cultură a întâlnirii”. Sfântul Părinte a făcut afirmația într-un discurs pregătit și înmânat membrilor Institutului European pentru Studii Internaționale (EIIS), condus de Cardinalul Anders Arborelius de Stockholm, în cadrul unei întâlniri din 12 februarie din Vatican. EIIS, un centru de cercetare și educație privind relațiile internaționale, are sediul în capitala Suediei și în Salamanca, Spania, locul de naștere al unei mișcări intelectuale din secolele XVI și XVII cunoscută sub numele de „Școala Salamanca”.
Citând din ultima sa enciclică, „Fratelli tutti”, Pontiful a spus: „Criza globală continuă din domeniul sănătății a evidențiat dureros nevoia urgentă de a promova o cultură a întâlnirii pentru întreaga familie umană și ca toți bărbații și femeile să fie ‘pasionați de întâlnirea cu alții, de căutarea punctelor comune, de construirea de punți, de planificarea unui proiect care să includă pe toată lumea’.” Și a continuat:” În calitate de academicieni și diplomați din diferite țări, dumneavoastră și colegii Dvs aveți un rol important în promovarea unei astfel de culturi. Prin natura ei, contribuția Dvs trebuie să se bazeze atât pe analiză justificată, cât și pe o orientare către aplicații și rezultate practice și relaționale, cu o preocupare deosebită pentru drepturile celor mai săraci și marginalizați.”
„Cu alte cuvinte, mințile și inimile trebuie să fie în armonie în urmărirea binelui comun universal și – în cea mai bună tradiție a Școlii Salamanca – în căutarea dezvoltării integrale a fiecărui bărbat și femeie, fără excepție sau discriminare nedreaptă”. Papa Francisc a spus că atât liderii politici, cât și cei religioși, ar trebui să adopte o „abordare integrată a apărării și promovării drepturilor tuturor”. Cultivând o „cultură a întâlnirii”, ar contribui astfel la vindecarea diviziunii din lume și la crearea unei „justiții și păci durabile pentru toți”. Sfântul Părinte și-a încheiat discursul pregătit spunând: „În contextul în care omenirea continuă să facă față incertitudinilor și provocărilor din prezent, vă încurajez să rămâneți dedicați căutării de căi noi și creative care să ducă la edificarea acestei culturi a întâlnirii, de dragul înțelegerii și bunăstării generațiilor viitoare.”