Papa Francisc: Credința, speranța și caritatea în Postul Mare
12.02.2021, Vatican (Catholica) - Postul Mare este un timp „de convertire reînnoim credința noastră, luăm ‘apa vie’ a speranței și primim cu inimă deschisă iubirea lui Dumnezeu care ne transformă în frați și surori în Cristos”, spune Papa Francisc în mesajul pentru Postul Mare, devenit public astăzi, în timp ce a fost semnat în noiembrie anului trecut. Mesajul folosește ca moto pasajul biblic „Iată, noi urcăm la Ierusalim…” (Mt 20,18), având ca titlu „Postul Mare: timp pentru a reînnoi credința, speranța și caritatea”.
Sfântul Părinte și-a structurat mesajul pe cele trei teme enunțate în titlu: credința, speranța și caritatea. Despre credință spune că „ne cheamă să primim adevărul și să devenim martorii lui, în fața lui Dumnezeu și în fața tuturor fraților noștri și a surorilor noastre”. „În acest timp al Postului Mare, a primi și a trăi adevărul manifestat în Cristos înseamnă înainte de toate a lăsa să ajungă la noi cuvântul lui Dumnezeu, care ne este transmis, din generație în generație, de Biserică. […] Postul Mare este un timp pentru a crede, adică pentru a-l primi pe Dumnezeu în viața noastră și a-i permite ‘să își facă locuință’ la noi (cf. In 14,23). A posti înseamnă a elibera existența noastre de ceea ce o deranjează, chiar și de saturația de informații – adevărate sau false – și produse de consum, pentru a deschide ușile inimii noastre celui care vine la noi sărac în toate, dar ‘plin de har și de adevăr’ (In 1,14): Fiul Dumnezeului Mântuitor.”
Mesajul continuă vorbind despre speranță, pornind de la episodul biblic cu samariteana la fântână. „Samariteana, căreia Isus îi cere să bea la fântână, nu înțelege atunci când el îi spune că ar putea să-i ofere o ‘apă vie’ (In 4,10). La început ea se gândește desigur la apa materială, în schimb Isus înțelege pe Duhul Sfânt, cel pe care El îl va da din belșug în misterul pascal și care revarsă în noi speranța care nu dezamăgește.” Sfântul Părinte explică: „Timpul Postului Mare este făcut pentru a spera, pentru a ne îndrepta din nou privirea spre răbdarea lui Dumnezeu, care continuă să se îngrijească de creația Sa, în timp ce noi am maltratat-o adesea”. Citând din enciclica Fratelli tutti, se oferă și un sfat concret: „Uneori, pentru a da speranță, este suficient a fi ‘persoană gentilă, care pune deoparte preocupările sale și urgențele sale pentru a acorda atenție, pentru a dărui un zâmbet, pentru a spune un cuvânt de stimulare, pentru a face posibil un spațiu de ascultare în mijlocul atâtor indiferențe’.”
În fine, legat de caritate, Papa spune că „este dar care dă sens vieții noastre și grație căruia îl luăm în considerare pe cel care se află în privare ca membru al însăși familiei noastre, prieten, frate. Puținul, dacă este împărtășit cu iubire, nu se termină niciodată, ci se transformă în rezervă de viață și de fericire. Așa s-a întâmplat pentru făina și untdelemnul văduvei din Sarepta, care oferă bucata de pâine profetului Ilie; și pentru pâinile pe care Isus le binecuvântează, le frânge și le dă discipolilor ca să le împartă mulțimii. Așa se întâmplă pentru pomana noastră, fie ea mică sau mare, oferită cu bucurie și simplitate. A trăi un Post Mare de caritate înseamnă a avea grijă de cel care se află în condiții de suferință, abandonare sau angoasă din cauza pandemiei de Covid-19.”
Sfântul Părinte încheie mesajul spunând: „Iubiți frați și surori, fiecare etapă a vieții este un timp pentru a crede, a spera și a iubi. Acest apel de a trăi Postul Mare ca parcurs de convertire, rugăciune și împărtășire a bunurilor noastre să ne ajute să revizităm, în amintirea noastră comunitară și personală, credința care vine de la Cristos viu, speranța însuflețită de suflul Duhului și iubirea a cărui izvor inepuizabil este inima milostivă a Tatălui. Maria, Mama Mântuitorului, fidelă la picioarele crucii și în inima Bisericii, să ne susțină cu prezența ei grijulie, iar binecuvântarea Celui Înviat să ne însoțească pe drumul spre lumina pascală.”