Papa Francisc: Pandemia ne invită să fim schimbați prin suferință
19.02.2021, Vatican (Catholica) - Într-un mesaj video adresat Congresului de Educație Religioasă din Los Angeles, Papa Francisc a spus joi că suferința cauzată de pandemia de coronavirus este o oportunitate de schimbare și de solidaritate mai mare cu ceilalți. „Pandemia a marcat viața oamenilor și istoria comunităților noastre”, a spus Pontiful pe 18 februarie. „Confruntați cu diversele realități, trebuie să construim ziua de mâine, să privim spre viitor și pentru aceasta avem nevoie de angajamentul, forța și dedicarea tuturor.” „Trebuie să acționăm cu stilul samariteanului”, a adăugat el, „ceea ce implică să mă las lovit de ceea ce văd, știind că suferința mă va schimba și că trebuie să mă implic în suferința celuilalt”.
Mesajul video al Papei Francisc a fost redat la deschiderea Congresului de Educație Religioasă, eveniment de patru zile, care are loc acum în format online, în perioada 18-21 februarie. Primul eveniment a avut loc în 1956, în organizarea Confraternității Doctrinei Creștine. În anii trecuți, evenimentul strângea aproximativ 40.000 de participanți. Organizată de Arhidieceza de Los Angeles, tema întâlnirii online din 2021 este „Proclamați promisiunea!” În mesajul său, Papa Francisc i-a salutat pe cei prezenți și a felicitat Congresul pentru cei 65 de ani – și pentru cei 50 de ani ai sectorului pentru tineri al congresului, cunoscut sub numele de „Ziua Tineretului”. Aceste inițiative „au parcurs deja o cale lungă și fructuoasă”, a remarcat Papa.
Sfântul Părinte i-a salutat și pe toți tinerii participanți, invitându-i să spere. Speranța „ne vorbește despre o realitate adânc înrădăcinată în ființa umană, indiferent de circumstanțele concrete și de condițiile istorice în care trăiește ea. […] Voi, tineri, fiți poeții unei noi frumuseți umane, ai unei noi frumuseți a fraternității și prieteniei!” Indicând spre pandemia Covid-19, Papa Francis a spus: „nu există nici o îndoială că suntem într-un moment dificil pentru toată lumea, este un moment de criză”. „Cât de pertinentă, în acest context, este chemarea acestui congres: ‘Proclamați promisiunea!’ Trebuie să vestim și să ne amintim că avem promisiunea lui Dumnezeu și că Dumnezeu își respectă întotdeauna promisiunile”, a susținut el.
Citând din enciclica sa din 2020 despre fraternitate și prietenie, Fratelli tutti, a spus: „Trebuie să ne amintim, de asemenea, că ‘fiecare femeie, fiecare bărbat și fiecare generație deține în sine o promisiune care poate elibera noi energii relaționale, intelectuale, culturale și spirituale'”. Papa a lăudat „mărturiile de iubire generoasă și liberă” care au fost vizibile în timpul pandemiei și „amprenta de neșters” pe care au lăsat-o acestea asupra conștiințelor noastre. „Au fost vestirea și împlinirea făgăduinței lui Dumnezeu”, a spus el. „În crize, propria inimă este dezvăluită: solidaritatea, milostivirea, măreția, micimea ei. Crizele ne pun în fața nevoii de a alege și de a ne angaja pe o cale.”
Le-a reamintit participanților la congres să construiască visuri împreună, „ca fii ai aceluiași ținut, care ne adăpostește pe toți, pe fiecare cu bogăția credinței sau convingerilor, pe fiecare cu vocea sa – dar da – toți frați”. „Fie ca acesta să fie marele impuls pe care să îl trăiți, să îl împărtășiți și să vi-l asumați prin participarea la acest Congres de Educație Religioasă”, a concluzionat el. Încredințându-i pe participanți „gingășiei Mariei, Mama Bisericii”, le-a dat binecuvântarea.