Fostul ambasador al Vaticanului în Bagdad despre vizita Papei
24.02.2021, Vatican (Catholica) - Când Cardinalul Fernando Filoni a slujit ca Nunțiu papal în Irak, la începutul anilor 2000, el a rămas în Bagdad în mijlocul bombardamentelor și atacurilor sinucigașe. Într-un interviu acordat EWTN, Cardinalul și-a amintit cuvintele pe care i le-a spus Papa Ioan Paul al II-lea când i-a încredințat misiunea diplomatică în Irak, în 2001, și a vorbit despre viitoarea vizită a Papei Francisc în țară, în 5-8 martie a.c. Cardinalul Filoni a fost numit ambasador al Vaticanului în Irak și Iordania în ianuarie 2001. La consacrarea episcopală din 19 martie 2001, Papa Ioan Paul al II-lea a spus că îl trimite ca „mesager al păcii”. Doi ani mai târziu, Mons. Filoni era la Nunțiatura Apostolică din Bagdad în timpul atacului SUA asupra Irakului, care a început pe 19 martie 2003.
„A fost un mesaj foarte puternic pe care l-am luat la inimă, l-am păstrat mereu prezent în mintea mea, așa că vă puteți imagina că la doi ani după acel mesaj […] în aceeași zi a hirotonirii mele episcopale și a mesajul pe care l-am primit, a început războiul”, a spus Mons. Filoni. Prelatul a insistat să rămână în Irak pe durata întregii misiuni diplomatice din primii ani ai războiului din Irak. A trecut aproape de moarte atunci când o mașină capcană a explodat lângă Nunțiatură, în februarie 2006. „Dacă ești preot, ești păstor; nu îți poți abandona poporul”, a spus prelatul. „Când am fost acolo, le-am spus preoților și Episcopilor: ‘Rămânem aici, nu plecăm’. Trebuia să stăm cu oamenii. Am cerut să se deschidă toate bisericile, să se deschidă seminarul, să ne deschidem adăposturile, astfel încât cei care doresc să vină și să rămână cu noi, temându-se de bombe, să poată veni și să găsească adăpost în spațiile noastre”, a spus el.
„O mulțime de oameni, noaptea, veneau în biserici aducând saltele și rămânând împreună. A fost un moment de fraternitate între musulmani și creștini.” Cardinalul a scris o carte bazată pe experiențele sale ca diplomat papal în Irak din 2001 până în 2006, intitulată „Biserica din Irak”. A continuat să servească ca Nunțiu în Filipine, ca substitut în Secretariatul de Stat și ca prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor. În prezent este Mare Maestru al Ordinului ecvestru al Sfântului Mormânt din Ierusalim. Mons. Filoni a spus că speră să poată călători în Irak pentru vizita Papei Francisc din martie. Va fi prima dată când un Papă va vizita țara. Cardinalul a subliniat că una dintre bisericile pe care Papa Francisc le va vizita în Bagdad – Catedrala siriană catolică a Maicii Domnului Mântuirii – a fost locul atacului sinucigaș condus de Statul Islamic în timpul Liturghiei din acea duminică din 2010, când peste 50 oamenii au fost uciși. „Mă gândesc la Bagdad, unde Sfântul Părinte va întâlni comunitatea, comunitatea caldeeană și cea sirian-catolică, în Catedrala în care oameni au fost uciși în urmă cu doar câțiva ani: va fi o ocazie să insufle entuziasm și curaj creștinilor.”
Cardinalul Filoni a subliniat, de asemenea, că întâlnirea programată dintre Papa și Ali al-Sistani, liderul musulmanilor șiiți din Irak, este deosebit de semnificativă. „Sfântul Părinte a avut deja ocazia să fie cu musulmanii sunniți; acum cu musulmanii șiiți. Este deci un bun prilej de a purta un dialog interreligios”, a spus el. Întâlnirea cu liderul șiit va avea loc la Najaf, adică, a subliniat Cardinalul, aproape de mormântul profetului Ezechiel, care „a încurajat poporul din Ierusalim aflat în robie acolo, în exilul babilonian.” „Le-a dat speranță. Le-a dat o viziune, o viziune că, într-o zi, începând de la oase, de la oase moarte, vor începe trupuri noi. Aceasta este o viziune. Trebuie să ne gândim la ea.” „Am fost acolo pentru a vizita acest mormânt și îmi amintesc și câți pelerini musulmani mergeau să se roage acolo”, a spus el. Cardinalul a recunoscut că securitatea continuă să fie o problemă în Irak, dar a spus că poporul irakian „construiește încet” spre pace. „Este o necesitate ca toate minoritățile, religioase sau civile, să fie cumva de acord. Nu poți avea pace doar pentru că cineva impune, ci pentru că o construiești.” Cardinalul Filoni și-a împărtășit speranța că vizita Papei Francisc în regiunile nordice ale Irakului va fi o încurajare pentru toate comunitățile minoritare, inclusiv pentru creștinii care au suferit atât de mult sub persecuția Statului Islamic.