1700 de ani de la stabilirea duminicii ca sărbătoare publică
08.03.2021, Roma (Catholica) - Era 7 martie 321 când împăratul Constantin a poruncit ca „dies solis”, sau ziua soarelui, duminica, să fie o zi liberă, nelucrătoare. La 1700 de ani de la acel decret, Conferința Episcopală din Polonia (KEP) a difuzat un mesaj în care solicită respectarea acestei tradiții milenare și construirea „unei culturi a duminicii ca zi de odihnă, de întărire și refacere a legăturilor de familie și sociale slăbite”. Cea de-a șaptea zi a săptămânii să fie, de asemenea, o ocazie pentru liniștea spirituală și pentru edificarea unei comunități familiale, religioase și naționale”, se spune în mesajul semnat de președintele episcopatului polonez, Arhiepiscopul Stanisław Gądecki și de responsabilul Comisiei Episcopale Pastorale, Arhiepiscopul Wiktor Skworc. „Îi încurajăm pe toți să respecte această tradiție, să o aprecieze, să o protejeze, să o alimenteze, și să o transmită generațiilor tinere.”
Conferința Episcopală din Polonia amintește totodată că eliberarea zilei chemată „dies solis” de obligația de a lucra a contribuit, de-a lungul timpului, la stabilirea duminicii ca ziua Domnului și a omului. Din acest motiv, caracterul festiv al acestei zile trebuie protejat, fără a fi zdrobit de „dictatele organizațiilor și corporațiilor care se ocupă de comerț” și care, „determinate exclusiv de profit, nu țin cont de efectele care decurg din distrugerea țesutului social”. De fapt, lucrând duminica – subliniază episcopatul polonez – se privează societatea atât de „timpul liber”, cât și „de împărtășirea sărbătorii festive care ar trebui să constituie un element permanent al identității noastre culturale”.
Episcopii polonezi citează apoi două documente: Scrisoarea apostolică „Dies domini”, referitoare la sfințirea duminicii, semnată de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, în 1998, în care se afirmă: „chiar și în contextul dificultăților timpului nostru, identitatea acestei zile trebuie păstrată și mai ales profund trăită”. „În epoca noastră” – se spune în paragraful 66 al Scrisorii – „rămâne necesar să se facă eforturi pentru ca toți oamenii să poată cunoaște libertatea, odihna și destinderea necesare demnității lor de oameni, cu obligațiile religioase, familiale, culturale și sociale ce sunt legate de aceasta și care cu greu pot fi împlinite dacă nu este rezervată măcar o zi pe săptămână care să le permită oamenilor să se bucure împreună de posibilitatea de a se odihni într-un climat de sărbătoare”. De asemenea, în mesaj se citează Apelul Bisericilor din Polonia pentru respectarea și sărbătorirea duminicii, lansat pe 20 ianuarie 2015, prin care, în urmă cu 6 ani, autoritățile au fost îndemnate „să facă tot posibilul pentru a proteja duminica, astfel încât oamenii să nu fie tratați ca o mașină de profit și să poată trăi această zi în conformitate cu crezul lor”.
„Facem apel către angajatori să respecte sfințirea Zilei Domnului și să nu îi cheme la muncă pe angajați decât în cazuri strict necesare” – se mai spune în mesajul episcopatului polonez, prilejuit de împlinirea a 1700 de ani de la stabilirea duminicii ca sărbătoare publică. De asemenea, credincioșii sunt îndemnați să participe la celebrările euharistice din zilele de duminică și sărbători „pentru binele familiei”. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)