În Polonia, catolicii reprezintă 91% din populație
11.03.2021, Roma (Catholica) - Agenția Catolică de Știri (KAI) oferă date cu privire la actuala situație a Bisericii din Polonia, incluzând o serie de inițiative care se desfășoară pe fundalul pandemiei de Covid-19. Potrivit datelor statistice oferite de agenția poloneză de știri, în Polonia este în scădere numărul tinerilor care frecventează Biserica. În ultimii treizeci de ani, prezența lor s-a înjumătățit, procentul tinerilor care merg la Biserică fiind în prezent de 30,1%. În schimb, tinerii care, deși se declară credincioși, frecventează rar Biserica sunt în procent de 21,6%, iar cei care se declară total nepracticanți sunt în procent de 18,5.
50,7% dintre studenții polonezi nu consideră Biserica ca fiind o autoritate însă, la nivel global, 91,9% dintre polonezi se declară catolici. În Polonia, un procent de 0,9% din populație este de confesiune ortodoxă și 3,1% se declară fără credință. În 2019, numărul catolicilor era de 32.461.000 de credincioși, distribuiți în 10.382 de parohii. 36,9% dintre catolicii polonezi participă cu regularitate la Sfintele Liturghii duminicale, aspect ce face din Polonia una din țările europene cu cea mai marcată religiozitate. Cu toate acestea, numărul celor care se declară în favoarea învățăturilor Bisericii în privința problemelor morale, în special în sfera eticii sexuale, este în scădere. De exemplu, doar 20% dintre credincioși consideră conviețuirea premaritală ca fiind inadmisibilă.
În privința efectelor pandemiei asupra vieții Bisericii din Polonia, Oficiul pentru Comunicații Sociale din cadrul episcopatului polonez evidențiază o slăbire a practicilor religioase colective și a legăturii credincioșilor cu parohiile. Pe de altă parte, timpul petrecut în familii a permis consolidarea legăturilor familiale și a practicilor religioase în sânul familiei, a căutării transcendentului și a răspunsurilor la nevoile spirituale. În ceea ce privește structurile Bisericii Catolice, în Polonia există 1050 de Sanctuare, dintre care 793 sunt mariane. „Jasna Góra” este cel mai important Sanctuar marian, care – în 2019 – a înregistrat prezența a 4 milioane de pelerini din 90 de țări. Sanctuarul Divinei Milostiviri, legat de sfânta Faustina Kowalska și de mesajul milostivirii divine, înregistrează anual prezența a aproximativ 2 milioane de pelerini din 90 de țări.
Clerul polonez include 2 Cardinali, 29 de Arhiepiscopi, 123 de Episcopi (dintre care 4 de rit bizantin-ucrainean), 33.600 de preoți (24.700 diecezani și 8.900 de preoți călugări) și circa 1.200 de călugări din 59 de congregații. De asemenea, 19 mii de călugărițe fac parte din 104 institute religioase și 13 congregații de viață claustrală. Pe de altă parte, circa 2,5 milioane de credincioși laici lucrează în cadrul parohiilor sau al comunităților de apartenență. În 2020, numărul seminariștilor era de 2556. Potrivit Agenției Catolice de Știri (KAI) în anul universitar 2020/2021 sunt în formare 438 de noi candidați la preoție. Dintre aceștia, 289 studiază în seminarele diecezane și 149 în seminarele diferitelor ordine călugărești, cei mai mulți studiind în seminarul Ordinului Fraților Predicatori.
În ceea ce privește prezența catolicilor polonezi în lume, există 2.697 de misionari; dintre aceștia, 500 sunt preoți diecezani, 1.283 sunt călugări, 875 sunt călugărițe și 39 sunt laici. În Polonia, cea mai importantă organizație de caritate de Caritas Polska, ce reunește 44 de Caritas-uri diecezane din care fac parte 3.250 de Caritas-uri parohiale și 834 de centre de ajutor administrate de călugări și călugărițe. În ceea ce privește asociațiile, conform datelor din 2018, doar 8% dintre laicii practicanți se implică permanent în activități ale comunităților, asociațiilor și organizațiilor. Referitor la expresiile de pietate populară, cele mai răspândite sunt cele mariane.
Învățământul catolic polonez este alcătuit din 487 de școli; dintre acestea, 259 sunt școli primare și secundare, 173 sunt institute de învățământ superior și 55 sunt școli speciale. Peste 70.000 de elevi studiază în școlile catolice din Polonia. Dintre ei, 2500 frecventează școlile speciale. De asemenea, există 2 universități catolice: Universitatea Ioan Paul al II-lea de la Lublin și Universitatea Pontificală Ioan Paul al II-lea, de la Cracovia. Totodată, există două academii: Academia Catolică din Varșovia și Academia Iezuită „Ignatianum” din Cracovia, precum și două facultăți de teologie: Facultatea Pontificală de Teologie din Wroclaw și Facultățile de Teologie afiliate Universităților din Katowice, Poznań, Toruń, Opole, Olsztyn și Szczecin.
Printre sutele de inițiative culturale anuale, trebuie menționat Congresul Culturii Creștine de la Lublin, un eveniment internațional dedicat culturii și organizat de Biserica din Polonia, ajuns la cea de-a șasea ediție și Simpozionul de la Gniezno, o întâlnire internațională, organizată în fiecare an, la care participă membri ai clerului pentru a reflecta împreună asupra situației spirituale din Europa. În lumea catolică poloneză se organizează, de asemenea, festivaluri de muzică creștină, festivaluri de film, concerte și târguri de carte. Tot în domeniul cultural, trebuie amintit că Biserica Catolică se ocupă de conservarea a aproximativ 13 mii de biserici istorice și gestionează aproximativ 100 de muzee diecezane, parohiale și ale ordinelor călugărești.
De asemenea, mass-media catolică include 4 săptămânale naționale, 44 de posturi de radio și, la nivel național, Radio Maria, precum și redacții catolice în cadrul posturilor de Radio și Televiziune publice și private. Sectorul cu cea mai rapidă creștere este cel al site-urilor catolice. La nivel național, un rol important îl are Agenția Catolică de Știri (KAI), care aparține Conferinței Episcopale din Polonia și Fundația Opoka, site al Bisericii Catolice din Polonia, ce funcționează ca un sistem de schimb de informații, site dorit tot de episcopatul polonez. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)