„Ite ad Ioseph”: Ghid liturgic și pastoral în Anul Sfântului Iosif
24.03.2021, Roma (Catholica) - În solemnitatea Sfântul Iosif, soțul sfintei Fecioare Maria și tatăl purtător de grijă a lui Isus, din Anul Sfântului Iosif, Oficiul Național Liturgic din cadrul Conferinței Episcopale din Italia a publicat un ghid liturgic și pastoral intitulat „Ite ad Ioseph” (Mergeți la Iosif). Această inițiativă spirituală are scopul de a însoți parcursul de rugăciune al comunităților ecleziale cu unele reflecții ale Pontifilor, cu rugăciuni și propuneri de scheme pentru celebrări pe parcursul acestui an special stabilit de Papa Francisc prin scrisoarea apostolică „Patris corde” (Cu inimă de Tată).
„În diferitele Biserici din Italia se vor face referiri în mod constant și semnificativ la dimensiunea carității, evidențiindu-se posibilitatea dobândirii indulgențelor speciale de către cei care, după exemplul sfântului Iosif, vor face fapte de milostenie trupească și sufletească.” În prezentarea ghidului, Mons. Stefano Russo, secretar general al Conferinței Episcopale din Italia, evidențiază: „Vor fi valorificate Sanctuarele sau bisericile parohiale dedicate Sfântului Iosif, astfel încât aceste lăcașuri de cult să devină pentru credincioși puncte de referință pentru rugăciunea comunitară și personală și pentru trăirea sacramentului reconcilierii”. De asemenea, fiecare Dieceză va indica momentele și modalitățile potrivite pentru a-i aduce cinstire Sfântului Iosif și pentru a-i invoca protecția a asupra bisericilor, asupra familiilor și a întregului popor al lui Dumnezeu.
Documentul publicat de Conferința Episcopală din Italia cu scopul de a oferi o orientare din punct de vedere liturgic și pastoral, începe cu un fragment din scrisoarea apostolică a Papei Francisc „Patris corde”, în care se spune: «Încrederea poporului în Sfântul Iosif este rezumată în expresia „Ite ad Ioseph”, care face referință la timpul foametei din Egipt, când oamenii îi cereau pâine faraonului, iar el răspundea: „Mergeți la Iosif, faceți ceea ce vă va spune” (gen 41,55). Era vorba despre Iosif, fiul lui Iacob, care a fost vândut din invidie de către frați (cf Gen 37, 11.28) și care – potrivit narațiunii biblice – a devenit ulterior vice-rege al Egiptului. Ca descendent al lui David (cf. Mt 1, 16-20), din rădăcina căruia trebui să apară Isus – conform promisiunii făcută lui David de către profetul Natan (cf 2Sam), și ca soț la Mariei din Nazaret – Sfântul Iosif este legătura dintre Vechiul și Noul Testament.» (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)