Cum va fi Săptămâna Sfântă în Vatican
24.03.2021, Vatican (Catholica) - După douăsprezece luni, liturgiile centrale ale anului încă au de-a face cu o pandemie în toate părțile lumii, precum și în inima catolicității. Și Săptămâna Sfântă a Papei Francisc va avea timpi și ritmuri modelate după exigențele pe care le impune Covid-ul, prima dintre toate rămânerea lipsei mulțimilor care în mod obișnuit populau întâlnirile din Duminica Floriilor până în cea a Paștelui.
Comunicând marți dimineață detaliile privind evenimentele papale, biroul de presă al Sfântului Scaun a precizat că fiecare moment se va desfășura cu prezență „limitată” a credincioșilor, „cu respectarea măsurilor sanitare prevăzute”. Seria de întâlniri prezentată se deschide cu Liturghia din Duminica Floriilor, programată la ora 10.30 la altarul Catedrei din Bazilica San Pietro. Liturghia crismei de joi, 1 aprilie, la ora 10.00, va fi tot la altarul Catedrei, prezidată de Papa, a cărui prezență nu este prevăzută în schimb la ora 18.00 pentru celebrarea in Cena Domini, care va fi prezidată în acest caz de decanul Colegiului Cardinalilor, Cardinalul Giovanni Battista Re.
Celelalte două acțiuni ale Papei Francisc pentru Vinerea Sfântă sunt programate la ora 18.00 cu celebrarea Pătimirii și trei ore mai târziu, la ora 21.00, cu Via Crucis în transmisiune mondială, încă o dată privată de scenariul de la Colosseum, dar pregătită pe platoul Bazilicii vaticane. Anul acesta, a informat cu o declarație directorul biroului de presă, Matteo Bruni, pregătirea meditațiilor a fost încredințată grupului Scout Agesci Foligno I (Umbria) și parohiei romane „Sfinții martiri din Uganda”. Vor fi speciale imaginile care vor însoți diferitele stațiuni, adică desenele realizate de copii și tineri de la casa-familie Mater Divini Amoris și de la casa-familie Tetto Casal Fattoria, ambele din Roma, prima gestionată de Fiicele Sfintei Fecioare Maria a Iubirii Divine, a doua creată de o asociație de voluntariat.
La ora 19.30 din Sâmbăta Sfântă, 3 aprilie, Papa va fi din nou la altarul Catedrei pentru „mama tuturor vegherilor”, apoi la ora 10.00 duminică, în Bazilica vaticană, va fi celebrată Liturghia de Paște încheiată de mesajul tradițional și de binecuvântarea Urbi et Orbi. Ziua următoare, luni după Paște, prima recitare a antifonului Regina Caeli din Biblioteca Palatului Apostolic. (material L’Osservatore Romano, tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro)