Papa Francisc la Liturghia Crismei: Crucea nu este negociabilă
01.04.2021, Vatican (Catholica) - Papa Francisc le-a spus preoților la Liturghia Crismei de joi de la Vatican că „crucea nu este negociabilă” atunci când predică Evanghelia. „Predicarea Veștii celei Bune este misterios legată de persecuție și de cruce”, a spus el la predica din 1 aprilie. Sfântul Părinte a continuat spunând că „predicarea Evangheliei este eficientă nu datorită cuvintelor noastre elocvente, ci datorită puterii crucii”. Liturghia Crismei din Săptămâna Sfântă este Liturghia la care Papa, în calitate de Episcop al Romei, binecuvântează Uleiul Bolnavilor, Uleiul Catehumenilor și Sfânta Crismă, care vor fi folosite în întreaga Dieceză în anul următor.
Anul acesta, sub 100 de preoți din Dieceza de Roma au avut voie să concelebreze Liturghia și să își reînnoiască jurămintele sacerdotale în Bazilica San Pietro, din cauza restricțiilor Covid-19. La Liturghie, Papa a subliniat că crucea a fost prezentă în viața Domnului „de la bun început”. „Este acolo în persecuția lui Irod și în greutățile suferite de Sfânta Familie, asemenea celor ale multor alte familii obligate să trăiască exilate din patria lor”, a spus el. A explicat, de asemenea, cum „iar și iar în Evanghelii” predicarea lui Isus este întâmpinată de invidie, respingere și dispreț. „Apropierea lui Isus, care ia masa cu păcătoșii, câștigă inimi precum cea a lui Zaheu, a lui Matei și a femeii samaritene, de asemenea trezește dispreț în cei neprihăniți”, a spus Papa Francisc.
Prezența crucii pe tot parcursul vieții Domnului și a predicării Lui „ne face să înțelegem că crucea nu este un plan secund, ceva ce a avut loc întâmplător în viața Domnului”, a spus Papa. „Este adevărat că toți cei care îi răstignesc pe alții de-a lungul istoriei fac să pară că crucea este ceva neprevăzut, dar nu este așa: crucea nu apare la întâmplare”. Papa Francisc a spus că simplele circumstanțe nu condiționează puterea salvatoare a crucii. „De ce Domnul a îmbrățișat crucea pe deplin și până la capăt? De ce a îmbrățișat Isus întreaga Sa pătimire: trădarea și abandonarea de către prietenii Săi după Cina cea de Taină, arestarea Sa ilegală, procesul Său sumar și sentința disproporționată, violența gratuită și nejustificată cu care a fost bătut și scuipat? Dacă simplele circumstanțe ar condiționa puterea mântuitoare a crucii, Domnul nu ar fi îmbrățișat totul. Dar când a venit ceasul Său, El a îmbrățișat crucea pe deplin. Căci pe cruce nu poate exista nici o ambiguitate! Crucea nu este negociabilă”, a spus el.
Pontiful a împărtășit o întâmplare preoților, o amintire din propria sa experiență de slujire preoțească în Argentina. „Odată, într-un moment foarte întunecat din viața mea, i-am cerut Domnului harul de a mă elibera de o situație dificilă și complexă. Un moment întunecat”, a spus el. „A trebuit să predic exercițiile spirituale unor femei consacrate și în ultima zi, așa cum era obiceiul în acele zile, toate au mers la Spovadă. A venit o soră în vârstă; avea o privire clară, ochii plini de lumină – o femeie a lui Dumnezeu. La sfârșitul mărturisirii, am simțit nevoia să îi cer o favoare, așa că i-am spus: ‘Sora, ca penitență, roagă-te pentru mine, pentru că am nevoie de un har special… Dacă îi ceri Domnului El cu siguranță mi-l va da.’ Ea a făcut o pauză pentru o clipă și a părut că se roagă, apoi s-a uitat la mine și mi-a spus: ‘Domnul îți va da cu siguranță acel har, dar fără îndoială ți-l va da în felul Său divin.'” Papa Francisc a concluzionat: „Acest lucru mi-a făcut mult bine, auzind că Domnul ne dă întotdeauna ceea ce cerem, dar că o face în felul Său divin. Acest fel implică crucea, nu din masochism, ci din iubire, iubire până la capăt.”