Papa Francisc: Cristos cel Înviat este speranța noastră
04.04.2021, Vatican (Catholica) - „Cristos cel Înviat este speranță pentru cei care încă suferă din cauza pandemiei, pentru bolnavi și pentru cei care au pierdut pe cineva drag. Domnul să le dea mângâiere și să sprijine munca medicilor și a asistentelor.” Aceste cuvinte au fost rostite de Papa Francisc în mesajul Urbi et Orbi de la sărbătoarea Învierii Domnului din acest an, pentru al doilea an consecutiv marcată de pandemie și măsuri restrictive. În loc să își citească mesajul din loja Bazilicii San Pietro, privind spre mulțimile din Piață, Sfântul Părinte a celebrat o Liturghie în Bazilică de la ora 10:00, citindu-și apoi mesajul „Urbi et Orbi” de la Altarul Catedrei Sfântului Petru.
„Astăzi”, a spus Pontiful, „răsună în lumea întreagă Vestea Bisericii: ‘Isus cel răstignit a înviat precum a zis. Aleluia.’ Vestea Paștelui nu se referă la un miraj, nu revelează o formulă magică, nu indică o portiță de scăpare în fața situației dificile pe care o traversăm. Pandemia este încă în plină desfășurare; criza socială și economică este foarte gravă, în special pentru cei mai săraci; în ciuda acestui lucru – și e scandalos – nu încetează conflictele armate, iar arsenalele militare se întăresc. În fața, sau mai bine zis, în mijlocul acestei realități complexe, vestea Paștelui rezumă în câteva cuvinte un eveniment care exprimă acea speranță care nu dezamăgește: ‘Isus, cel răstignit, a înviat’. Nu ne vorbește de îngeri sau de arătări, ci despre un om, un om în carne și oase, cu un chip și cu un nume: Isus. Evanghelia atestă că acest Isus, răstignit sub Ponțiu Pilat, pentru că a spus că El este Cristos, Fiul lui Dumnezeu, a înviat a treia zi, potrivit Scripturilor și așa cum El însuși le prezisese ucenicilor Săi.”
Gândul Papei s-a îndreptat și spre cei care și-au pierdut locurile de muncă sau care se confruntă cu dificultăți economice grave și nu au o protecție socială adecvată. De asemenea înspre tinerii lipsiți de școală și de prieteni. „Cu toții avem nevoie să trăim relații umane reale și nu doar virtuale, mai ales la vârsta la care se formează caracterul și personalitatea.” Trecând la analiza socio-politică a lumii, Pontiful a amintit migranții și s-a referit în mod concret la câteva țări cu situații delicate: Myanmar, cu tensiuni dar și speranțe de democrație; Liban, Siria, Yemen, Libia, cu particularitățile violente. „Învierea ne duce, în mod firesc, la Ierusalim. Pentru acesta, implorăm de la Domnul pace și siguranță (cf. Ps 122), astfel încât El să răspundă chemării de a fi un loc al întâlnirii, în care toți să se simtă frați și unde israelienii și palestinienii să găsească forța dialogului, pentru a ajunge la o soluție de stabilitate, care să vadă două state care trăiesc unul lângă altul în pace și prosperitate.”
A pomenit apoi și alte țări și regiuni: Sahel și Nigeria, Tigray și Cabo Delgado, estul Ucrainei și Nagorno-Karabakh. A amintit și că pe 4 aprilie este Ziua Mondială împotriva minelor antipersonal. „Dragi frați și surori, și anul acesta, în diverse locuri, mulți creștini au sărbătorit Paștele cu restricții severe și, uneori, fără a putea avea măcar acces la celebrările liturgice. Ne rugăm ca astfel de restricții, precum și orice restricții ale libertății de cult și religioase din lume, să fie înlăturate și să li se permită tuturor să se roage și să îl laude pe Dumnezeu în mod liber. Printre numeroasele dificultăți prin care trecem, să nu uităm niciodată că suntem vindecați de rănile lui Cristos (cf. 1 Pt 2,24). În lumina Celui Înviat, suferințele noastre sunt transfigurate. Unde a fost moarte, acum este viață, unde a fost doliu, acum este mângâiere. Îmbrățișând Crucea, Isus a dat sens suferințelor noastre, și acum ne rugăm ca efectele binefăcătoare ale acestei vindecări să se răspândească în toată lumea. Paște Fericit tuturor!”