35 de ani de la istorica vizită la sinagoga din Roma
13.04.2021, Vatican (Catholica) - Data de 13 aprilie 1986 este înscrisă în istorie drept ziua primei vizite papale ce a avut loc vreodată într-o sinagogă. Era o după-amiază ploioasă de primăvară când Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a traversat râul Tibru pentru a aduce omagiu comunității impunătoarei sinagogi victoriene din Roma, despre care se consideră că găzduiește cea mai veche comunitate evreiască din Occident. Mii de romani s-au adunat pentru a saluta evenimentul, iar presa internațională a fost prezentă în forță pentru a surprinde momentul văzut în general ca un gest destinat să intre în istorie. Rabinul Elio Toaff l-a întâmpinat pe Pontif, cei doi s-au îmbrățișat și au intrat împreună în sinagogă, în aplauzele adunării de cca 1.000 de persoane.
Într-o ceremonie care a subliniat demnitatea egală a celor două credințe, cei doi lideri s-au așezat pe tronuri identice și au citit pe rând din Cartea Psalmilor. Papa a citit unul în ebraică. De asemenea a citat pe larg din declarația Nostra Aetate, proclamată de Papa Paul al VI-lea în 1965 și dedicată relației Bisericii cu religiile necreștine și care respinge o veche idee conform căreia evreii ar fi fost responsabili de moartea lui Cristos. „Religia iudaică nu este ‘extrinsecă’ pentru noi, ci într-un anumit fel este ‘intrinsecă’ propriei noastre religii „, a spus el. „Prin urmare, cu iudaismul”, a continuat el, „avem o relație pe care nu o avem cu nici o altă religie. Sunteți frații noștri dragi și, într-un anumit fel, s-ar putea spune că sunteți frații noștri mai mari.”
„Încă o dată, prin mine”, a spus Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, „Biserica deplânge ura, persecuțiile și manifestările de antisemitism îndreptate împotriva evreilor oricând și de oricine, repet, de oricine.” Papa polonez a continuat amintind de vizita sa din 1979 la Auschwitz, invocând memoria „oamenilor ai căror fii și fiice au fost dați exterminării totale” de către naziști. Vorbind la câteva metri de o placă aflată în afara sinagogii, dedicată celor 2.091 de evrei romani deportați de naziști, a spus: „Și comunitatea evreiască a Romei a plătit un preț scumpă în sânge”. În discursul său concis, dar complex, Papa a dat glas și unei alte perspective a relațiilor dintre evrei și catolici atunci când a declarat că „fiecare dintre religiile noastre” dorește „să fie recunoscută și respectată în propria identitate”. Atât Papa Benedict al XVI-lea în 2010, cât și Papa Francisc în 2016, au mers pe urmele Pontifului polonez, vizitând sinagoga din Rom și reiterând respectul și prietenia cu evreii.