Întâlnire online a preoților din Episcopia Greco-Catolică de Oradea

21.04.2021, Oradea (Catholica) - Pe 21 aprilie, în miercurea de dinaintea Sărbătorii Floriilor, a avut loc întâlnirea online a preoților din Episcopia de Oradea, pentru a doua partea a conferinței susținută de către părintele profesor universitar dr. Iosif Bișoc, preot călugăr franciscan despre enciclica Sfântului Părinte Papa Francisc „Fratelli Tutti”. În deschiderea întâlnirii, vicarul cu preoții, pr. Antoniu Chifor, a rostit rugăciunile începătoare după care Preasfințitul Părinte Virgil, Episcopul greco-catolic de Oradea, a avut în vedere măsurile pentru celebrarea în bună regulă a Sfintelor Sărbători, îndemnând la prudență și respect pentru ceilalți, precum și îndemnul pentru preoți de a fi aproape de bunii noștri credincioși.
Părintele profesor Iosif Bișoc a afirmat: „Dacă în prima parte a expunerii cu privire la enciclica Fratelli Tutti am văzut împreună care sunt marile idealuri, dar și căile care pot fi parcurse concret pentru cel care vrea să construiască o lume mai dreaptă și fraternă în propriile relații zilnice, în social, în politică, în instituții, iar la această provocare Sfântul Părinte Papa Francisc a căutat să ofere Bisericii și omenirii o reflecție profundă asupra modul de a înțelege societatea și fiecare persoană în parte, în reflecția de astăzi ne vom îndrepta atenția către ultimele 4 capitole ale Enciclicii și vom vedea pe rând ce implicații ne sugerează abordarea unor tematici cum ar fi: un tip mai bun de politică (V), dialog și prietenie în societate (VI), căi de întâlnire înnoită (VII) și religii în serviciul fraternității în lumea noastră (VIII). Enciclica se încheie cu exemplul sublim de sfințenie a Fericitul Charles de Foucauld. Ne aflăm în preajma marii solemnități a Învierii Domnului și este necesar ca fiecare dintre noi să ne implicăm trup și suflet ca Paștele să fie un eveniment, un memorial al prezentului și nu al trecutului sau al viitorului!”
„Ceea ce propune Papa Francisc este că acest proiect poate să fie fraternitatea și prietenia socială. Și face aceasta în mod foarte explicit deoarece, din triada libertate, egalitate și fraternitate, care reprezintă idealul modernității, societățile noastre au inclus primele două, însă au lăsat în afară fraternitatea, ca și cum ar fi o problemă strict privată, cu privire la care nu este posibil să se construiască un consens social. Și totuși, așa cum afirmă Papa Francisc, fără fraternitate, libertatea și egalitatea riscă să devină în mod tragic neconcludente și abstracte, fapt pe care îl putem verifica ușor. De aceea, recunoașterea fraternității este una din misiunile actuale cele mai urgente, care trebuie să implice toți actorii, de la politică la economie, de la cultură la religii. Tocmai datorită acestui fapt, noi creștinii – și în mod cu totul deosebit preoții și persoanele consacrate unite în jurul Episcopului nostru – ne adunăm în pragul altarului la marea solemnitate a Paștelui, a Învierii Domnului și suntem cu atât mai mult datori să ne asumăm rolul de făuritori de fraternitate.”
Pistele de reflecție personală au fost: „Dumnezeu a înscris în inima fiecărui om dorința către fericire, în dialog și fraternitate – în ce direcție se îndreaptă viața de credință pe care am primit-o la botez și în ziua hirotonirii sacerdotale? Învierea Domnului (Paștele) ne aduce în suflet speranța și dorința către veșnicie – care sunt sentimentele care îmi inundă ființa în prag de sărbătoare pascală?” După expunerea părintelui Iosif au urmat discuții libere pe baza temei, întâlnirea terminându-se cu rugăciunea și urările pentru sărbători. (Eugen Ivuț pentru EGCO.ro)