PS Claudiu: Providența mă pune Păstor al unei Biserici vii și dinamice

24.04.2021, Cluj (Catholica) - „Astăzi Providența dumnezeiască nu îmi încredințează doar conducerea unei vechi și demne instituții ecleziastice care a contribuit semnificativ de-a lungul istoriei la viața morală, spirituală și culturală a societății românești, ci mă pune Păstor al unei Biserici vii și dinamice.” Aceste cuvinte au fost rostite astăzi de PS Claudiu Lucian Pop, pe esplanada din fața Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Piața Cipariu, Cluj-Napoca. De la ora 11:00 aici a fost celebrată o Liturghie în cadrul căreia PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București l-a instalat pe PS Claudiu Lucian ca noul Eparh de Cluj-Gherla.
Dumnezeu „îmi dăruiește o nouă familie pe care eu, cel din urmă venit, o îmbrățișez cu iubire și cu adâncă recunoștință”, a continuat el. „O familie frumoasă, familia lui Dumnezeu și a fiecăruia dintre noi, unde frații și surorile, credincioși, călugări, călugărițe și confrați preoți, sunt uniți prin Cuvântul și Cina Domnului, prin rugăciune și prin mărturie creștină. Vom împărtăși de acum înainte același drum și aceleași speranțe, bucurându-ne împreună și susținându-ne reciproc atunci când vom trece prin încercări și greutăți!” PS Claudiu Lucian a fost ales Episcop de Cluj-Gherla în reuniunea sinodală din 12 aprilie, la 3 luni de la neașteptata plecare dintre noi a PS Florentin Crihălmeanu, până atunci Episcop de Cluj-Gherla.
„Ne gândim cu profundă recunoștință la Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, iubitul nostru frate și ierarh chemat de Tatăl ceresc atât de devreme dintre noi. Devotamentul și dăruirea cu care Preasfințitul Florentin și-a îndeplinit misiunea arhierească reorganizând pastorația sufletelor, coordonând construcția bisericilor și a caselor parohiale, a Catedralei Martirilor și a Mărturisitorilor sec. XX, a structurilor educative, culturale și caritative ne obligă pe fiecare dintre noi să îi păstrăm vie amintirea. Prin mijlocirea sa ajunge la mine și la dumneavoastră testamentul spiritual al Fericitului Cardinal Iuliu Hossu: ‘Pe tine, Preasfințite Frate, care din mila Domnului și grația Sfântului Scaun Apostolic al Romei eterne vei ajunge, în ceasul hotărât de Domnul, în scaunul episcopal de Cluj-Gherla, ca urmaș al nevredniciei mele […] primește acest scump lăsământ al dragostei mele […]: o las moștenire scumpilor frați preoți și preaiubiți fii credincioși, pe care i-am îmbrățișat cu dragostea sufletului meu câtă vreme am fost în mijlocul lor […] Las această moștenire a dragostei mele urmașilor lor, cler și popor, să le fie mângâiere și îndemn de înălțare .”
A dezvăluit apoi un detaliu interesant: conexiunea lui neintenționată cu Clujul și cu stema lui. „Acum zece ani, când am fost consacrat Episcop la Roma, de către Eminența Sa Cardinalul Leonardo Sandri, am fost invitat să realizez stema episcopală. I-am spus artistului că aș vrea în centrul stemei o imagine a sufletului sub forma unui castel, cu trei turnuri reprezentând cele trei virtuți teologale, credința, speranța și dragostea, și cu o poartă strâmtă, semn al discernământului ce păzește poarta sufletului. Deasupra, litera M mare de la Maica Sfântă pe care am luat-o ca ocrotitoare pentru mine și pentru cei încredințați mie, iar dedesubt un M mai mic de la Arhanghelul Mihail, care să ne ajute și să ne păzească în lupta împotriva puterilor întunericului. […] Imaginea castelului ales de artist seamănă izbitor de mult cu cel de pe stema Clujului. Și apoi, nu pot să nu amintesc că printre mesajele de felicitare primite, unul făcea referire la numele latin al Clujului, Claudiopolis și spunea: ‘Felicitări! Preasfințitul Claudiu, Episcop de Claudiopolis!'”
Noul Eparh de Cluj-Gherla și-a încheiat cuvântul de la Liturghie spunând: „Îmi doresc o bună colaborare cu toate cultele prezente pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla. Știți disponibilitatea regretatului episcop Florentin, știți dăruirea până la jertfa pentru neam și credință a Cardinalului Iuliu Hossu, fericit episcop martir. Știți că Biserica Greco-Catolică Română și-a făcut vocație din iubirea de Dumnezeu și de țară. Nici eu nu pot gândi altfel misiunea mea. Sunt convins că doar împreună, toți împreună, cu ajutorul Domnului, putem face ceva bun pentru viața și mântuirea semenilor noștri, pentru Țară, pentru lumea în care trăim. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!”