500 de ani de la convertirea Sf. Ignațiu de Loyola, tema Anului Ignațian 2021-2022
21.05.2021, București (Catholica) - La 20 mai 1521, Ignațiu de Loyola era rănit în bătălia de la Pamplona (în nordul Spaniei), când un obuz îi rupea piciorul, punându-I chiar viața în primejdie. La 20 mai 2021, Societatea lui Isus și familia ignațiană din întreaga lume începe celebrarea mondială a unui an ignațian, marcând și sărbătorind 500 de ani de la acest moment de cotitură din viața cavalerului basc devenit întemeietorul ordinului iezuit.
Rănit grav, a fost transportat la castelul familiei sale, unde a zăcut mai multe săptămâni, timp în care a citit Legendele Sfinților și Viața lui Cristos. Rana primită a constituit totodată un moment de mare cumpănă ce i-a provocat multe frământări sufletești, deoarece el își imaginase viitorul plin de succes și faimă în cariera militară. Însă tocmai acest eșec aparent a marcat, în realitate, începutul unei profunde convertiri care l-a determinat pe Ignațiu să viseze chiar mai mult, nemaifiind centrat pe sine, ci mai degrabă pe Dumnezeu.
De aici începe transformarea sa din cavaler în pelerin în urmarea lui Isus, Mântuitorul oamenilor (IHS – Jesus Hominis Salvator). Acesta a fost momentul oportun care l-a ajutat pe Ignațiu să aprecieze viața care i s-a dat și să vadă toate lucrurile noi în Cristos (deviza Anului Ignațian), motiv pentru care tema acestui An Ignațian 2021-2022 este convertirea. Pentru ce anume? Pentru a-l preamări pe Dumnezeu prin viața trăită în ajutarea celui sau celei de lângă tine. Pentru a aprecia ca dar relațiile, prieteniile sănătoase, familia, somnul (cu siguranță mulți avem nopți nedormite), gustul mâncării, ceea ce vedem în natură, timpul pe care îl avem…și multe altele. Pentru a putea mărturisi mai târziu precum Iñigo de Loyola: „Nu știam încă ce înseamnă umilința, iubirea, răbdarea, discernământul”. Să parcurgem atunci și noi acest an transformator, de la „Ignoranțiu” la Ignațiu!
La mulți ani „ignați-ani” tuturor prietenilor și colaboratorilor de spiritualitate ignațiană din România: Omnia Ad Maiorem Dei Gloriam! (pr. Marius Taloș SJ pentru ARCB.ro)