Papa Francisc: Deschide-te Duhului Sfânt!
23.05.2021, Vatican (Catholica) - Biserica Catolică de rit latin sărbătorește astăzi Coborârea Duhului Sfânt. Papa Francisc a celebrat astfel duminică, 23 mai 2021, Sfânta Liturghie în Bazilica San Pietro, îndemnând la o relație cu Duhul Sfânt. „Dacă porți înăuntru un bolovan care sufocă speranța, dacă ai în inimă o rană care arde, dacă nu găsește calea de ieșire, deschide-te Duhului”, a spus el la predica de la Liturghia care în continuare a fost cu o prezență limitată, din cauza coronavirusului.
Sfântul Părinte și-a structurat predica pe două direcții pentru a înțelege în ce sens Duhul Sfânt este Mângâietor. Și a început vorbind despre El ca fiind Consolatorul. Mai întâi a pus în opoziție Mângâierea divină cu mângâierile lumii, care „sunt ca anestezicele: dau o alinare momentană, dar nu vindecă răul profund pe care îl purtăm înăuntru. Abat, distrag, dar nu vindecă la rădăcină. Acționează la suprafață, la nivelul simțurilor și cu greu la nivelul inimii.” Revenind la Duhul Sfânt, l-a citat pe Sf. Bonaventura, care spunea: „unde este suferință mai mare aduce mângâiere mai mare, nu cum face lumea care în prosperitate mângâie și adulează dar în adversitate râde cu dispreț și condamnă”. A amintit și de apostolii închiși de teamă în cenacol. „Anii petrecuți cu Isus nu i-au schimbat, continuau să fie aceiași. După aceea îl primesc pe Duhul și totul se schimbă: problemele și defectele rămân aceleași, și totuși nu se mai tem de ele pentru că nu se tem nici de cei care vor să le facă rău. Se simt mângâiați înăuntru și vor să reverse în afară mângâierea lui Dumnezeu.”
În partea a doua a vorbit despre Mângâietorul ca Avocat, explicând că „în contextul istoric al lui Isus, avocatul nu desfășura funcțiile sale ca astăzi: în loc de a vorbi în locul imputatului, de obicei stătea lângă el și îi sugera la ureche argumentele pentru a se apăra. Așa face Mângâietorul, Duhul adevărului, care nu ne înlocuiește, ci ne apără de falsitățile răului inspirându-ne gânduri și sentimente. Face asta cu delicatețe, fără a ne forța: se propune dar nu se impune. Duhul falsității, cel rău, face contrariul: încearcă să ne constrângă, vrea să ne facă să credem că suntem mereu obligați să cedăm în fața sugestiilor rele și a impulsurilor viciilor.” Restul predicii, Pontiful și-a construit-o pe trei sfaturi.
„Primul sfat al Duhului Sfânt este: Locuiește în prezent. În prezent, nu în trecut sau în viitor. […] Nu există timp mai bun pentru noi: acum, acolo unde suntem, este momentul unic și irepetabil pentru a face bine, pentru a face din viață un dar. Să locuim în prezent! După aceea Mângâietorul sfătuiește: Caută ansamblul. Ansamblul, nu partea. Duhul nu plăsmuiește indivizi închiși, ci ne întemeiază ca Biserică în varietatea multiformă a carismelor, într-o unitate care nu este niciodată uniformitate. Mângâietorul afirmă primatul ansamblului. […] În sfârșit, al treilea mare sfat: Pune-l pe Dumnezeu înainte de eul tău. Este pasul decisiv al vieții spirituale, care nu este o colecție de merite și de fapte ale noastre, ci primire umilă a lui Dumnezeu. Mângâietorul afirmă primatul harului. Numai dacă ne golim de noi înșine lăsăm spațiu Domnului; numai dacă ne încredințăm Lui ne regăsim pe noi înșine; numai ca săraci în duh devenim bogați în Duh Sfânt.”
Sfântul Părinte și-a încheiat predica cu această rugăciune: „Duhule Sfânt, Duh Mângâietor, mângâie inimile noastre. Fă-ne misionari ai mângâierii tale, mângâietori de milostivire pentru lume. Avocatul nostru, dulce Sfătuitor al sufletului, fă-ne martori ai prezentului lui Dumnezeu, profeți ai unității pentru Biserică și omenire, apostoli întemeiați pe harul Tău, care toate le creează și toate le reînnoiește. Amin.”