Papa Francisc: Duhul Sfânt ne învăluie și învinge șovăielile noastre
23.05.2021, Vatican (Catholica) - „Duhul Sfânt ne învăluie și învinge șovăielile noastre, dărâmă apărările noastre, demontează siguranțele noastre false. Duhul ne face creaturi noi, așa cum a făcut în acea zi cu apostolii: ne reînnoiește, creaturi noi.” Aceste cuvinte au fost rostite de Papa Francisc la întâlnirea cu credincioșii pentru rugăciunea Regina Caeli. Redăm alocuțiunea papală după traducerea făcută de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro.
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Cartea Faptele Apostolilor (cf. 2,1-11) relatează ce s-a întâmplat la Ierusalim la cincizeci de zile după Paștele lui Isus. Discipolii erau reuniți în cenacol și cu ei era Fecioara Maria. Domnul înviat le-a spus să rămână în cetate până când vor primi de sus darul Duhului. Și acest lucru s-a manifesta cu un „vuiet” care s-a iscat din cer pe neașteptate, ca o „vijelie puternică” ce a umplut casa în care se aflau (cf. v. 2). Așadar, este vorba de o experiență reală, dar și simbolică. Un lucru care s-a petrecut, dar ne dă și un mesaj simbolic pentru toată viața.
Această experiență revelează că Duhul Sfânt este ca un vânt puternic și liber, adică ne aduce forță și ne aduce libertate: vânt puternic și liber. Nu se poate controla, opri, nici măsura; și nici nu i se poate prevedea direcția. Nu se lasă încadrat în exigențele noastre umane – noi încercăm mereu să încadrăm lucrurile -, nu se lasă încadrat în schemele noastre și în prejudecățile noastre. Duhul purcede de la Dumnezeu Tatăl și de la Fiul Său Isus Cristos și intră năvalnic asupra Bisericii, intră năvalnic asupra fiecăruia dintre noi, dând viață minților noastre și inimilor noastre. Așa cum spune Crezul: „Domn și de viață dătător”. Are domnia pentru că este Dumnezeu și dă viață.
În ziua de Rusalii, discipolii lui Isus erau încă dezorientați și înfricoșați. Încă nu aveau curajul de a ieși afară. Și noi, se întâmplă uneori, preferăm să rămânem între zidurile protective ale ambientelor noastre. Însă Domnul știe cum să ajungă la noi și să deschidă ușile inimii noastre. El trimite asupra noastră pe Duhul Sfânt care ne învăluie și învinge șovăielile noastre, dărâmă apărările noastre, demontează siguranțele noastre false. Duhul ne face creaturi noi, așa cum a făcut în acea zi cu apostolii: ne reînnoiește, creaturi noi.
Ei, după ce l-au primit pe Duhul Sfânt n-au mai fost ca înainte – i-a schimbat -, ci au ieșit, au ieșit fără teamă și au început să-l predice pe Isus, să predice că Isus a înviat, că Domnul este cu noi, în așa manieră încât fiecare îi înțelegea în propria limbă. Pentru că Duhul este universal, nu ne ia diferențele culturale, diferențele de gândire, nu, este pentru toți, dar fiecare îl înțelege în propria cultură, în propria limbă. Duhul schimbă inima, lărgește privirea discipolilor. Îi face capabili să comunice tuturor marile lucrări ale lui Dumnezeu, fără limite, trecând peste granițele culturale și peste granițele religioase în care erau obișnuiți să gândească și să trăiască. Pe apostoli îi face în măsură să ajungă la ceilalți respectând posibilitățile lor de ascultare și de înțelegere, în cultura și limbajul fiecăruia (v. 5-11). Cu alte cuvinte, Duhul Sfânt pune în comunicare persoane diferite realizând unitatea și universalitatea Bisericii.
Și astăzi ne spune mult acest adevăr, această realitate a Duhului Sfânt, unde în Biserică există grupulețe care caută mereu dezbinarea, să se despartă de ceilalți. Acesta nu este Duhul lui Dumnezeu. Duhul lui Dumnezeu este armonie, este unitate, unește diferențele. Un bun cardinal, care a fost arhiepiscop de Genova, spunea că Biserica este ca un fluviu: important este a fi înăuntru; dacă nu stai un pic de partea aceea și un pic de partea cealaltă nu contează, Duhul Sfânt face unitatea. Folosea figura fluviului. Important este de a fi în unitatea Duhului și de a nu privi micimile că tu stai un pic de partea aceasta și un pic de partea aceea, că tu te rogi în acest mod sau în acel mod… Acest lucru nu este al lui Dumnezeu. Biserica este pentru toți, pentru toți, așa cum arată Duhul Sfânt în ziua de Rusalii.
Să cerem astăzi Fecioarei Maria, Maica Bisericii, să mijlocească pentru ca Duhul Sfânt să coboare din belșug și să umple inimile credincioșilor și să aprindă în toți focul iubirii Sale.
După Regina Caeli, Sfântul Părinte a spus următoarele:
Iubiți frați și surori!
Încredințez rugăciunilor voastre situația din Columbia, care continuă să fie îngrijorătoare. În această solemnitate de Rusalii mă rog pentru ca iubitul popor columbian să știe să primească darurile Duhului Sfânt pentru ca, printr-un dialog serios, să se poată găsi soluții juste la multiplele probleme de care suferă în special cei mai săraci, din cauza pandemiei. Îi îndemn pe toți să evite, din motive umanitare, comportamente dăunătoare pentru populație în exercitarea dreptului la protest pașnic. Să ne rugăm și pentru populațiile din orașul Goma, în Republica Democratică din Congo, constrânse să fugă din cauza erupției marelui vulcan Nyiragongo.
Credincioșii catolici din China celebrează mâine sărbătoare Sfintei Fecioare Maria, Ajutorul creștinilor și Patroană cerească a marii lor țări. Maica Domnului și a Biserici este venerată cu devoțiune deosebită în sanctuarul din Sheshan la Shanghai și este invocată cu asiduitate de familiile creștine, în încercările și în speranțele din viața cotidiană. Cât de bun și cât de necesar este ca membrii unei familii și ai unei comunități creștine să fie tot mai uniți în iubire și în credință! În acest mod părinții și copiii, bunicii și pruncii, păstorii și credincioșii pot să urmeze exemplul primilor discipoli care, în solemnitatea de Rusalii, erau într-un gând în rugăciune cu Maria în așteptarea Duhului Sfânt. De aceea, vă invit să îi însoțim cu rugăciune ferventă pe credincioșii creștini din China, preaiubiți frați și surori ai noștri, pe care-i țin în adâncul inimii mele. Duhul Sfânt, protagonistul misiunii Biserici în lume, să îi conducă și să îi ajute să fie purtători ai veștii bune, martori ai bunătății și carității și constructori ai dreptății și păcii în patria lor.
Și vorbind despre festivitatea de mâine, Maria Ajutorul creștinilor, un gând către salezienii și către salezienele, care lucrează mult, mult în Biserică pentru cei mai îndepărtați, pentru cei mai marginalizați, pentru tineret. Fie ca Domnul să îi binecuvânteze și să ducă înainte cu multe vocații sfinte! Mâine se încheie Anul Laudato si’. Mulțumesc celor care au participat cu numeroase inițiative în toată lumea. Este un drum pe care trebuie să-l continuăm împreună, ascultând strigătul Pământului și al săracilor. Pentru aceasta va porni imediat „Platforma Laudato si’„, un parcurs operativ de șapte ani care va conduce familiile, comunitățile parohiale și diecezane, școlile și universitățile, spitalele, firmele, grupurile, mișcările, organizațiile, institutele călugărești să asume un stil de viață sustenabil. Și felicitări animatorilor mulți care astăzi primesc mandatul de a răspândi Evanghelia Creației și de a se îngriji de casa noastră comună.
Vă salut cordial pe voi toți, care provin din Roma, din Italia și din alte țări. Văd aici Polonia, Mexic, Chile, Panama și atâtea altele… Văd steagurile acolo: Columbia. Mulțumesc că sunteți prezenți! îndeosebi salut tinerii din Mișcarea Focolarelor… Sunt gălăgioși acești focolarini! Și participanții la „Drumul prieteniei cu forțele de ordine”. Urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere. Multe salutări vouă!