Papa Francisc: Trebuie să ne lărgim inimile
06.06.2021, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a spus duminică, la celebrarea Solemnității Corpus Christi, că trebuie să ne lărgim inimile pentru a aprecia cu adevărat darul Euharistiei. Celebrând Liturghia în Bazilica San Pietro în ziua de 6 iunie, Papa a amintit că Isus a instituit Euharistia în marea sală a cenacolului din Ierusalim. Pontiful a spus: „Trebuie lărgită inima. Trebuie să ieșim din camera mică a eului nostru și să intrăm în marele spațiu al uimirii și al adorației”. El a deplâns apoi faptul că această atitudine de adorație lipsește în „atât de multe mișcări” din Biserică.
„Însă dacă lipsește aceasta, dacă lipsește uimirea și adorația, nu există drum care ne duce la Domnul… Aceasta este atitudinea în fața Euharistiei, de aceasta avem nevoie: adorație. Și Biserica trebuie să fie o sală mare. Nu un cerc mic și închis, ci o comunitate cu brațele larg deschise, primitoare față de toți.” Pontiful a continuat: „Să ne întrebăm aceasta: când se apropie cineva care este rănit, care a greșit, care are un parcurs de viață diferit, Biserica, această Biserică, este o sală mare pentru a-l primi și a-l conduce la bucuria întâlnirii cu Cristos? Euharistia vrea să hrănească pe cel care este obosit și înfometat de-a lungul drumului, să nu uităm aceasta!”
„Biserica perfecților și a celor curați este o cameră în care nu este loc pentru nimeni; în schimb, Biserica având ușile deschise, care sărbătorește în jurul lui Cristos, este o sală mare unde toți – toți, drepți și păcătoși – pot să intre”. Papa Francisc a dedicat și discursul de la rugăciunea Angelus de duminică sărbătorii Corpus Christi, celebrată joi, 3 iunie, în Vatican, dar ținută duminică în Italia și în alte țări. Pontiful a celebrat Liturghia transmisă live, marcând Solemnitatea Preasfântului Trup și Sânge al lui Cristos, la Altarul Catedrei lui Petru.
Înainte de lectura evanghelică, corul a cântat secvența „Lauda Sion”, scrisă de Sf. Toma de Aquino la cererea Papei Urban al IV-lea pentru Liturghia din această sărbătoare. În predica sa, Sfântul Părinte a reflectat asupra a trei imagini din lectura evanghelică. Prima a fost aceea a unui bărbat care duce un urcior cu apă. „Isus le spune discipolilor Săi că acolo unde îi va conduce un om cu un urcior de apă, acolo se va putea celebra Cina de Paște. Așadar, pentru a celebra Euharistia înainte de toate trebuie recunoscută propria sete de Dumnezeu: să simțim că avem nevoie de El, să dorim prezența Sa și iubirea Sa, să fim conștienți că nu putem reuși singuri, ci avem nevoie de o hrană și de o băutură de viață veșnică apte să ne susțină pe drum.”
„Drama de astăzi – putem spune – este că adesea setea s-a stins. S-au stins întrebările despre Dumnezeu, a slăbit dorința de El, devin tot mai rari căutătorii lui Dumnezeu. Dumnezeu nu mai atrage pentru că nu mai simțim setea noastră profundă… Așa cum observam deja, acel om cu urciorul este cel care îi conduce pe discipoli la camera unde Isus va institui Euharistia. Setea de Dumnezeu este cea care ne duce la altar. Dacă lipsește setea, celebrările noastre devin aride. Așadar, și ca Biserică nu poate fi suficient grupulețul celor obișnuiți care se adună pentru a celebra Euharistia; trebuie să mergem în oraș, să îi întâlnim pe oameni, să învățăm să recunoaștem și să trezim setea de Dumnezeu și dorința de Evanghelie.”
A doua imagine evidențiată de Papa este cea a spațiosului cenacol, care ne provoacă să ne lărgim inimile. În fine, a treia imagine din lectura evanghelică a fost aceea a lui Isus frângând pâinea. „În Euharistie îl contemplăm și îl adorăm pe Dumnezeul iubirii. Este Domnul care nu frânge pe nimeni, ci se frânge pe Sine Însuși. Este Domnul care nu cere jertfe, ci se jertfește pe Sine Însuși. Este Domnul care nu cere nimic, ci dăruiește totul. Pentru a celebra și a trăi Euharistia, suntem chemați și noi să trăim această iubire. Pentru că nu poți frânge pâinea duminicală dacă inima ta este închisă față de frați… La sfârșitul a toate, și al liturgiilor noastre euharistice solemne, numai iubirea va rămâne. Și încă de acum Euharistiile noastre transformă lumea în măsura în care noi ne lăsăm transformați și devenim pâine frântă pentru ceilalți.”
La sfârșitul Liturghiei, a avut loc adorația la Preasfântul Sacrament, urmată de binecuvântare. În predica sa, Sfântul Părinte a arătat că este al doilea an la rând în care nu poate conduce procesiunea cu Preasfântul Sacrament în sărbătoarea Corpus Christi, din cauza restricțiilor legate de coronavirus. Procesiunile, a spus el, ne amintesc că suntem chemați să ieșim și să îl ducem pe Isus altora. „Să devenim o Biserică având urciorul în mână, care trezește setea și aduce apa. Să deschidem larg inima în iubire, pentru a fi noi sala spațioasă și ospitalieră unde toți să poată intra pentru a-l întâlni pe Domnul. Să frângem viața noastră în compasiune și în solidaritate, pentru ca lumea să vadă prin intermediul nostru măreția iubirii lui Dumnezeu. Și atunci Domnul va veni, ne va surprinde iarăși, va deveni iarăși hrană pentru viața lumii. Și ne va sătura pentru totdeauna, până în ziua în care, în ospățul din cer, vom contempla fața Sa și ne vom bucura fără sfârșit.”