Concert de muzică sacră al Corului Universității de Arte „George Enescu” în Catedrala din Iași

08.06.2021, Iași (Catholica) - În ziua de vineri, 4 iunie 2021, la ceas de seară, Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași a fost cadrul minunat pentru concertul de muzică sacră susținut de membrii corului Universității Naționale de Arte „George Enescu”. Sub bagheta dirijorului, conf. univ. dr. George Dumitriu, și acompaniați la pian de lect. univ. dr. Mădălina Busuioc, corul a interpretat un număr de unsprezece lucrări ale compozitorilor români și internaționali, de la clasicii muzicii noastre corale până la tinerii compozitori ai zilelor noastre.
În deschiderea concertului, a fost interpretată lucrarea Cămara Ta, Mântuitorul meu, de Ioan Chirescu. O altă lucrare muzicală interpretată a fost Iubi-Te-voi Doamne, de Nicolae Lungu, care – în desfășurătorul liturgic al Bisericii Răsăritene – prefațează rostirea Simbolului de credință. Compozitorul, dirijorul și pianistul Ciprian Ion, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii muzicale teoretice, se numără printre tinerii creatori de muzică corală religioasă care și-a definit propriul limbaj muzical, redat printr-o tehnică componistică inedită și insolită. O piesă din creația compozitorului a fost lucrarea Tatăl nostru, pentru cor mixt și solo de sopran.
În repertoriul muzicii sacre românești, un loc aparte îl dețin lucrările lui Gavriil Musicescu, fondator al școlii ieșene de compoziție și de dirijat coral, în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Creator al unui vast repertoriu religios, Gavriil Musicescu este cel dintâi care compune concerte corale ample, după modelul lucrărilor de gen deprinse la Capela Imperială de la Sankt Petersburg. Corul Universității de Arte „George Enescu” a interpretat Concertul coral nr. 1, în Si bemol major. Scris pe versete spicuite din psalmii lui David, concertul este alcătuit din trei părți distincte, contrastante, în care atmosfera de rugăciune degajată de claritatea armoniilor se metamorfozează în fervoarea imnului de slavă, cu ajutorul pasajelor polifonice generoase.
Lucrarea Floare albastră, de Vasile Spătărelu, a fost interpretată de soprana Beatrice Rotopănescu, studentă în anul II, specializarea muzicologie. O altă lucrare deosebit de frumoasă a fost piesa Ave Maria, de Tommaso Ludovico da Vittoria, cel mai faimos compozitor din Spania secolului al XVI-lea. Ludovico da Vittoria nu a fost doar compozitor, ci și preot catolic, precum și un organist și cântăreț desăvârșit. „O, Cristoase, privește cu bucurie la poporul tău credincios / Acum adunat aici să te laude; / Primește imnurile lor oferite gloriei tale nemuritoare; / Fie ca ei să iasă plini de darurile tale”, sunt cuvintele piesei Cantique de Jean Racine, o compoziție pentru cor mixt și pian sau orgă a lui Gabriel Fauré, un compozitor, organist, pianist și profesor francez.
Lucrarea compozitorului norvegian Ola Ghieilo, The Ground, în traducere „Pământul”, are ceva deosebit. Corala realizează o unitate între cele două momente deosebite din Liturghia catolică: „Sanctus” și „Agnus Dei”. Începe cu „Pleni sunt caeli et terra” și se termină cu „dona nobis pacem”. Compozitorul a numit această lucrare „Pământul” nu întâmplător, ci pentru că piesa transmite sentimente profunde, pline de armonie și pace, sentimente pe care le trăiește cel care participă la Sfânta Liturghie, aici, pe Pământ. La finalul concertului, după mulțumirile aduse Preasfințitului Iosif Păuleț, părintelui vicar general și preoților de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” și Episcopie, corul a înălțat imnul de recunoștință spre bunul Dumnezeu prin intonarea imnului „Gloria” de Antonio Vivaldi.
Preasfințitul Iosif Păuleț a adresat personal și în numele Preasfințitului Petru Gherghel și al celorlalți preoți felicitări membrilor corului domnului profesor George Dumitriu și doamnei profesoare Mădălina Busuioc. (pr. Robert Râtan pentru Ercis.ro)