Proiect de lege în Spania de penalizare a militanților pro-life în apropierea clinicilor de avort
11.06.2021, Madrid (Catholica) - Secretarul general al Conferinței Episcopilor Spanioli a pus sub semnul întrebării, sâmbătă, pe Twitter, un proiect de lege propus de Partidul Socialist al Muncitorilor din Spania, care ar duce la penalități pentru „hărțuirea” femeilor ce intră în clinicile de avort. „Vor să îi sancționeze pe cei care dau informații mamelor care vor să intre să facă un avort. Este îngrijorător pentru democrația noastră atunci când legea penală este folosită pentru sau împotriva anumitor persoane sau pentru a susține o ideologie”, a scris pe Twitter Episcopul Luis Javier Argüello Garcia, Episcop auxiliar de Valladolid, pe 5 iunie. Proiectul de lege introdus pe 21 mai de coaliția PSOE în Congresul Deputaților, camera inferioară a legislativului Spaniei, ar incrimina „hărțuirea femeilor care merg la clinici pentru întreruperea voluntară a sarcinii”. Sancțiunile pentru „hărțuire” ar urma să includă închisoare de la trei luni la un an sau serviciul în folosul comunității între 31 și 80 de zile. În funcție de circumstanțe, o persoană ar putea primi, de asemenea, interdicție într-o anumită locație timp de șase luni până la trei ani.
În expunerea motivelor pentru introducerea proiectului de lege, PSOE a descris „hărțuirea” pe care o fac militanții pro-life la clinicile de avort constând din „abordarea femeilor cu fotografii, fetuși model și scandări împotriva avortului… Obiectivul este ca femeile să își schimbe decizia prin constrângere, intimidare și hărțuire”. Grupul parlamentar socialist a declarat că „este esențial să se garanteze o zonă de siguranță” în jurul clinicilor de avort. Oricine promovează, favorizează sau participă la demonstrații în apropierea clinicilor de avort ar putea fi sancționat. O inițiativă pe care proiectul de lege ar putea-o interzică este Life Ambulance, care oferă „o ecografie gratuită în fața clinicii de avort pentru a arăta mamei realitatea copilului ei și bătăile inimii bebelușului ei”. Inițiativa cu ultrasunete mobile are „toate permisiunile legale necesare și profesioniști medicali certificați” pentru a furniza acest serviciu. Life Ambulance a lansat o petiție online împotriva proiectului de lege, spunând că „încalcă dreptul la libertatea de exprimare, dreptul la manifestare și dreptul mamei de a cunoaște realitatea avortului”.
În ultimii ani, în mai multe țări s-au luat în considerare sau au fost adoptate „zone tampon” în jurul clinicilor de avort, care limitează libera exprimare în ariile protejate. În 2020, activiștii pro-avort au solicitat guvernului scoțian să interzică rugăciunea și discuțiile publice despre avort în vecinătatea clinicilor de avort din țară. Propunerile pentru zone tampon în jurul clinicilor de avort din toată Anglia și Țara Galilor au fost respinse ca disproporționate de către secretarul de interne britanic de atunci, în septembrie 2018, după ce s-a constatat că majoritatea protestelor anti-avort sunt pașnice și pasive. Sajid Javid a spus că, după revizuirea probelor, care includeau „exemple supărătoare de hărțuire… ceea ce este clar din dovezile pe care le-am adunat este că aceste exemple nu reprezintă norma și, în principal, activitățile anti-avort sunt de natură mai pasivă”. Activitățile tipice ale celor care protestează în afara clinicilor de avort din Anglia și Țara Galilor „includ rugăciunea, afișarea de bannere și distribuirea de pliante”, a remarcat Javid.
Javid a spus că există deja legi în vigoare pentru a proteja oamenii împotriva intimidării și hărțuirii în spațiile publice, inclusiv Legea privind protecția împotriva hărțuirii din 1997, care se extinde până în Scoția, și Legea privind ordinea publică din 1986. În Anglia, Consiliul Ealing a impus o zonă tampon, în vestul Londrei, în jurul unei clinici de avort Marie Stopes, în aprilie 2018. Zona împiedică orice adunare sau discurs pro-life, inclusiv rugăciunea, la aproximativ 30 de metri de clinică. Zona tampon Ealing, care a fost confirmată de Curtea de Apel din Anglia și Țara Galilor în august 2019, a fost citată de Javid ca exemplu de conducere locală care utilizează legislația civilă „pentru a restricționa activitățile de protest dăunătoare”, mai degrabă decât o politică la nivel național. La scurt timp după adoptarea zonei tampon Ealing, Episcopul Philip Egan de Portsmouth a spus că „scoaterea din apropierea clinicilor de avort a vocilor alternative înseamnă limitarea libertății de alegere. Într-adevăr, cercetările arată că multe femei au fost recunoscătoare pentru sprijinul în ultimul minut pe care l-au primit astfel. Impunerea ‘zonelor fără rugăciune’ de lângă clinici – mă refer la veghe de rugăciune, nu la acțiune militantă sau perturbatoare – este inutilă, nedreaptă și nenecesară”, a spus Episcopul Egan.