Cardinalul Tagle a evocat emoționat istoria emigrării bunicului său
15.06.2021, Vatican (Catholica) - Cardinalul Luis Antonio Tagle a evocat emoționat marți istoria călătoriei ca imigrant a bunicului său, din China în Filipine, în copilărie. Vorbind în timpul unei conferințe de presă din Vatican, pe 15 iunie, prefectul Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor a spus că vizitarea taberelor de refugiați din Grecia, Liban, Iordania și Bangladesh i-a amintit de rădăcinile sale de migranți. „În ele, l-am văzut pe bunicul meu care s-a născut în China, dar a fost forțat să își părăsească patria ca tânăr băiat, cu unchiul său, în Filipine, în căutarea unui viitor mai bun”, a spus Mons. Tagle, făcând pauze pe măsură ce devenea tot mai emoționat.
Cardinalul filipinez a explicat într-o scrisoare de Paști din 2017 că bunicul său din partea mamei s-a născut în China, dar mama lui l-a trimis să locuiască în Filipine din cauza sărăciei. Mons. Tagle a vorbit despre rădăcinile sale chinezești și într-o carte din 2017. „Cred că unele caracteristici chinezești le-am moștenit, chiar dacă bunicul meu și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în Filipine”, a spus el. „Îmi amintesc anumite practici pe care le conserva, cum ar fi cinstirea mamei sale prin punerea de mâncare în fața fotografiei ei, cu câteva bețișoare de tămâie, folosirea artificiilor la întâmpinarea Anului Nou, sau cantitatea mare de mâncare în timpul meselor de familie.”
La cererea bunicului său, Mons. Tagle a studiat limba chineză în copilărie, deși a spus că regretă că nu s-a lipit de el. Mama Cardinalului, Milagros Gokim, este filipineză chineză, iar tatăl său, Manuel Topacio Tagle, este tagalog ca etnie. Amândoi au puțin peste 90 de ani și trăiesc în Filipine. L-au crescut pe Mons. Tagle și pe fratele său mai mic, Manuel Gokim Tagle Jr., într-un ambient profund catolic. Ambii au lucrat la o bancă. Mons. Tagle, care are și porecla de „Chito”, a vorbit despre experiența sa personală cu imigrația în timpul unei conferințe de presă dinaintea încheierii pe 20 iunie a campaniei globale „Share the Journey”, de patru ani, desfășurată de Caritas Internationalis.
Prin „Share the Journey”, agențiile naționale Caritas au organizat evenimente și inițiative cu scopul de a promova o cultură a întâlnirii cu migranții și refugiații. Mons. Tagle este președinte al Caritas Internationalis din 2015. Înainte de a fi numit prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor în decembrie 2019, Cardinalul de 63 de ani a fost Arhiepiscop de Manila timp de nouă ani. În timpul conferinței de presă din 15 iunie, Mons. Tagle a descris întâlnirile sale emoționante cu refugiații din ultimii șase ani. Referindu-se la vizitele sale în taberele din Bangladesh, în 2018 și 2019, a spus: „Îmi amintesc că aveam sentimente mixte. O parte din mine s-a bucurat că li se acordă atenția pe care o meritau ca ființe umane. Dar la în același timp, o parte din mine a continuat să fie tristă pentru că m-am întrebat dacă aceasta este o stare de viață permanentă pentru ei sau temporară.”
Prelatul a spus că nu își poate imagina cum reacționează părinții în acea situație dacă copiii lor îi întreabă ce le va aduce viitorul. „Campania ‘Share the Journey’ a fost un moment extraordinar de întâlnire, de solidaritate, iar pentru noi de amintire și, mai presus de toate, o expresie a iubirii. O expresie a iubirii Bisericii pentru persoanele aflate în deplasare. Creștinii, musulmanii, hindușii, adepții altor religii și cei fără religie au fost primiți și tratați ca persoane umane”, a spus Mons. Tagle. „Într-un moment în care Covid-19 ar trebui să conducă la solidaritate globală și în care statele sunt mai preocupate de protejarea propriilor cetățeni, cu riscul intensificării egoismului și a fricii de străini, obiectivul campaniei globale a Caritas Internationalis se constituie într-un apel pentru a fi alături în continuare de migranți, mai ales în acest moment foarte dificil”, a spus el. „Campania se încheie formal, dar misiunea continuă.”