Papa Francisc a avertizat împotriva predicatorilor care seamănă diviziuni online
23.06.2021, Vatican (Catholica) - La audiența sa generală, miercuri, 23 iunie 2021, Papa Francisc a avertizat împotriva predicatorilor care semănă diviziune și neîncredere online. „Nu lipsesc nici astăzi predicatori care, mai ales prin noile mijloace de comunicare, pot să tulbure comunitățile. Ei se prezintă înainte de toate nu pentru a vesti evanghelia lui Dumnezeu care îl iubește pe om în Isus răstignit și înviat, ci pentru a reafirma cu insistență, ca adevărați ‘păzitori ai adevărului’… care este cel mai bun mod pentru a fi creștini”, a spus Papa la audiență. „Și ei afirmă cu putere că adevăratul creștinism este cel la care aderă ei, identificat adesea cu anumite forme din trecut, și că soluția la crizele de astăzi este întoarcerea înapoi pentru a nu pierde caracterul autentic al credinței. Așadar, și astăzi, ca și atunci, există ispita de închidere în anumite certitudini obținute din tradiții trecute.”
Papa Francisc a spus că acești „noi predicatori” pot fi recunoscuți prin „rigiditate”, care contrastează cu „predicarea Evangheliei care ne face liberi, ne face bucuroși”. „Noii predicatori nu cunosc nici blândețea, nici ascultarea”, a spus el. Papa a început săptămâna aceasta un nou ciclu de cateheze pe baza Scrisorii Sf. Paul către Galateni, care, a sugerat el, „pare scrisă pentru timpurile noastre”. „Este o scrisoare foarte importantă, aș spune chiar decisivă, nu numai pentru a-l cunoaște mai bine pe apostol, ci mai ales pentru a analiza câteva teme pe care el le tratează în profunzime, arătând frumusețea Evangheliei”, a spus Sfântul Părinte. Paul „tratează câteva tematici foarte importante pentru credință, cum sunt cele despre libertate, despre har și despre modul creștin de a trăi, care sunt extrem de actuale pentru că ating atâtea aspecte ale vieții Bisericii din zilele noastre. Această scrisoare este foarte actuală”.
În special, Pontiful a evidențiat modul în care Sf. Paul răspunde la o problemă pastorală în Scrisoarea către Galateni: oponenții lui Paul susțineau că el nu era un apostol adevărat și, prin urmare, nu avea autoritatea să predice Evanghelia. „De fapt, se infiltraseră unii creștini veniți din iudaism, care cu viclenie au început să semene teorii contrare învățăturii apostolului, ajungând chiar să denigreze persoana sa. Încep cu doctrina ‘asta nu, asta da’, și apoi îl denigrează pe apostol. Este drumul dintotdeauna: a-i lua apostolului autoritatea. Așa cum se vede, aceasta este o practică veche, de a se prezenta în unele ocazii ca singurii posesori ai adevărului – cei puri – și a încerca să diminueze și prin calomnie munca desfășurată de alții”.
Papa Francisc a spus că acesta este exact modul în care cel rău încearcă să dezbine comunitățile creștine de astăzi. „Să ne gândim la vreo comunitate creștină sau la vreo Dieceză: se începe cu povești și apoi ajung să îl discrediteze pe paroh, pe Episcop. Este tocmai calea celui rău, a acestor oameni care dezbină, care nu știu să construiască. Și în această Scrisoare către Galateni vedem acest proces”. Scrisoarea lui Pavel către Galateni oferă, de asemenea, un model de evanghelizare misionară, a spus Pontiful. „În opera sa evanghelizatoare neobosită, apostolul a reușit să întemeieze diferite comunități mici, răspândite în regiunea Galația. Paul, când ajungea într-un oraș, într-o regiune, nu construia imediat o mare catedrală, nu. Întemeia mici comunități care sunt plămada culturii noastre creștine de astăzi.”
Sfântul Părinte a adăugat: „Și aceste comunități mici creșteau, creșteau și mergeau înainte. Și astăzi această metodă pastorală este folosită în fiecare regiune misionară. Am primit o scrisoare, săptămâna trecută, de la un misionar din Papua Noua Guinee; îmi spune că predică Evanghelia în pădure, oamenilor care nu știu nici măcar cine este Isus Cristos. Este frumos! Încep să se formeze mici comunități. Și astăzi această metodă este metoda evanghelizatoare a primei evanghelizări.” „Calea indicată de apostol este calea eliberatoare și mereu nouă a lui Isus răstignit și înviat; este calea vestirii, care se realizează prin umilință și fraternitate”, a spus Papa în concluzie. „Este calea încrederii blânde și ascultătoare… Și această cale blândă și ascultătoare merge înainte în certitudinea că Duhul Sfânt acționează în fiecare epocă a Bisericii. În ultimă instanță, credința în Duhul Sfânt prezent în Biserică ne duce înainte și ne va mântui.”
Mare adevăr grăiți, Sfinte Parinte.