Pr. József Marton: Crâmpeie din istoria Bisericii Romano-Catolice din Transilvania

23.06.2021, Iași (Catholica) - La Editura Sapientia din Iași a apărut recent cartea: Crâmpeie din istoria Bisericii Romano-Catolice din Transilvania, scrisă de pr. dr. József Marton. Cartea apare în colecția „Istoria Bisericii”, în formatul 14×20, are 240 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei. Iată prezentarea făcută de autor.
Istoria Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia a fost tratată în relativ puține cărți de specialitate sau studii. Interesul istoricilor bisericești contemporani cu Arhiepiscopia – ce are o vechime de peste 1000 de ani – este din ce în ce mai accentuat. Acest fapt m-a motivat să prezint și în această carte materialele pe care le-am expus în prelegerile susținute în cadrul diferitelor conferințe și simpozioane la care am participat. Studiile precizate se regăsesc în volumul de față.
Aniversările istorice au slujit ca ocazii bune pentru a prezenta istoria Bisericii, precum și personaje importante din Transilvania. Primul studiu al cărții actuale a fost pregătit pentru conferința organizată la aniversarea a 1000 de ani de la înființarea Diecezei de Alba Iulia, context în care am prezentat istoria episcopiei. Pe lângă aceste date, am făcut trimiteri și la greutățile Bisericii din timpul comunismului. Întrucât în acea perioadă Episcopul Diecezei de Alba Iulia a fost Márton Áron, el însuși confruntându-se cu măsurile aspre anti-bisericești ale partidului ateist, am ales să prezint în mai multe din studiile mele fața umană și luptătoare a emblematicului episcop, în grija sa pentru apărarea intereselor Bisericii. În genere, Episcopii acordă atenție deosebită pregătirii și instruirii teologice a viitorilor preoți. În schimb, în volumul de față, nu reflectez doar asupra formării preoților din Alba Iulia, ci și asupra istoriei înființării și funcționării secției de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai.
În câteva dintre studiile mele menționez raportul dintre Biserica Romano-Catolică și cea Greco-Catolică de-a lungul istoriei. Este o lectură interesantă studiul care prezintă relația dintre Episcopul romano-catolic Márton Áron cu cei trei Cardinali greco-catolici (Iuliu Hossu, Alexandru Todea, Lucian Mureșan). Astfel, în acest volum dedic patru studii perioadei înființării Bisericii Greco-Catolice din România. Acest studiu își justifică existența în virtutea faptului că în cadrul unor conferințe la care am participat – organizate de Cardinalul vienez Franz König, fondatorul institutului Pro Oriente, organizatorul mai multor conferințe ecumenice la Alba Iulia și Viena având ca interes istoria transilvăneană – s-a insistat asupra acestei problematici a promovării dialogului dintre Biserica Ortodoxă și Biserica Greco-Catolică. Prelegerile ținute în cadrul acestor conferințe au apărut în publicațiile Pro Oriente, dar consider necesară o nouă comunicare a acestora, întrucât foarte puțini au avut acces la aceste reviste științifice. Sper că cititorii își vor forma o viziune clară asupra aspectelor din istoria Bisericii Romano-Catolice.