Sărbătoarea Rusaliilor, hramul Catedralei din Lugoj

24.06.2021, Lugoj (Catholica) - În Duminica Sfintelor Rusalii, a Pogorârii Sfântului Spirit, Catedrala greco-catolică din Lugoj și-a sărbătorit hramul. Încă de sâmbătă seara, programul de praznic a început cu Vecernia cântată de Surorile Baziliene. În ziua sărbătorii, s-a celebrat prima Sfântă Liturghie la orele 09.00 anticipată de Utrenie, iar la orele 10.30, a început Sfânta Liturghie arhierească. Ambele Sfinte Liturghii au fost transmise în direct pe canalele YouTube și Facebook ale Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj.
La Sfânta Liturghie, alături de Preasfințiile lor Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj și Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar de Lugoj, au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, pr. Teodor Baba, protopop de Lugoj, pr. prot. on. Ioan Pop, parohul Catedralei din Lugoj, și pr. Narcis Ardelean, paroh la Șanovița. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de prof. Olimpia Drăgan.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Alexandru a vorbit despre a treia Persoană Dumnezeiască – Spiritul Sfânt. A prezentat semnificațiile sărbătorii Rusaliilor și a vorbit despre momentul Coborârii Spiritului Sfânt sub forma limbilor de foc, precum și despre prima predică a Sfântului Apostol Petru. „Aceste momente”, a subliniat Preasfinția Sa, „constituie actul de naștere al Bisericii lui Cristos care – în ciuda tuturor persecuțiilor – a supraviețuit și va rezista până la sfârșitul veacurilor, pentru că Spiritul Sfânt însoțește Biserica cu darurile Sale. Spiritul Sfânt a plutit peste ape conform Cărții Genezei. Spiritul Sfânt a plutit deasupra casei din Nazaret, asupra Preacuratei Fecioare Maria, căci Isus Cristos «s-a întrupat de la Spiritul Sfânt și din Maria Fecioară și s-a făcut om».”
„Spiritul Sfânt”, a continuat PS Alexandru, „plutește asupra Bisericii Române Unite: la anul 1700 românii din Transilvania au adoptat unirea cu Biserica Romei, Una, Sfântă, Catolică și Apostolică Biserică. Pe parcursul istoriei, dar mai ales din anul 1948, an în care a început persecuția Bisericii noastre, Spiritul Sfânt a fost acela care a dat tărie celor 12 Episcopi greco-catolici să nu își lepede credința, să rămână consecvenți în convingerile și credința în Isus Cristos și Biserica Sa. Spiritul Sfânt la 1989 a plutit din nou asupra poporului nostru când Biserica Română Unită și-a recâștigat libertatea. De asemenea Spiritul Sfânt a plutit pe Câmpia Libertății de la Blaj, la 2 iunie 2019, când cei șapte Episcopi greco-catolici martiri au fost beatificați de însuși Papa Francisc, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne. Printre acești Episcopi se numără și Preasfințitul Ioan Bălan, ale cărui oseminte se găsesc în Catedrala noastră din Lugoj”, a încheiat Preasfinția Sa.
Preasfințitul Alexandru a mulțumit celor care au pregătit Catedrala pentru hram, părintelui paroh Ioan Pop, consilierilor de la Catedrală, surorilor baziliene, corului și credincioșilor care au contribuit la frumusețea sărbătorii. După Sfânta Liturghie s-a pornit în procesiune, înconjurându-se Catedrala, urmând sfințirea spicelor de grâu și a ofrandelor aduse cu ocazia acestui praznic, care au fost frumos pregătite și aduse pe mesele așezate pe platoul din fața Catedralei. Fiecare credincios a primit câte un colac cu această ocazie și spice de grâu. La orele 17.45 a avut loc rânduiala Vecerniei cu plecarea genunchilor. Programul zilei de Rusalii s-a încheiat cu Sfânta Liturghie de la orele 18.30. (ipod. Raimondo-Mario Rupp pentru EpiscopiaLugoj.ro)