Parlamentul European susține raportul despre avort, în ciuda protestelor
25.06.2021, Bruxelles (Catholica) - Parlamentul European a votat joi în favoarea unui raport care descrie avortul drept „asistență medicală esențială” și încearcă să redefinească obiecția de conștiință ca „refuzul îngrijirii medicale”. Membrii Parlamentului European, organul legislativ al Uniunii Europene, au votat pe 24 iunie cu 378 de voturi pentru, 255 împotrivă și 42 de abțineri, pentru a adopta textul, cunoscut sub numele de Raportul Matić, la o sesiune plenară de la Bruxelles, Belgia. Raportul declară și că încălcările „sănătății și drepturilor sexuale și reproductive” sunt „o formă de violență împotriva femeilor și fetelor”. Parlamentarii au respins mai devreme două încercări de a bloca controversatul raport. O propunere alternativă de rezoluție a Grupului PPE din Parlamentul European a eșuat, cu 288 voturi pentru și 373 împotrivă, a informat săptămânalul german Die Tagespost. O altă propunere de rezoluție a Grupului ECR, împreună cu membrii partidului Fidesz din Ungaria, a obținut 267 voturi pentru, dar 402 împotrivă.
Liderii catolici și grupurile pro-life au cerut Parlamentului European să respingă raportul, prezentat de politicianul croat Predrag Fred Matić și dezbătut pe 23 iunie, cu o zi înainte de vot. Vorbind în cadrul dezbaterii, Matić a spus: „Mâine este o zi extraordinară pentru Europa și întreaga lume progresistă. Mâine decidem să poziționăm Europa ca o comunitate care alege să trăiască în secolul XXI sau XVII. Nu lăsați istoria să își amintească de noi ca fiind cei din urmă.” Rețeaua parlamentară pentru probleme critice (PNCI), cu sediul la Washington DC, a descris raportul ca fiind „extrem” și „radical”. Secretariatul Comisiei Conferințelor Episcopilor din Uniunea Europeană (COMECE) și-a exprimat alarmarea privitor la text, spunând că este „etic inadmisibil”, clasificând avortul drept un serviciu de sănătate „esențial”. Arhiepiscopul Stanisław Gądecki, președintele Conferinței Episcopilor Polonezi, a criticat și el raportul. „Avortul este întotdeauna o încălcare a dreptului fundamental al omului la viață, o încălcare și mai oribilă, deoarece privește viața celui mai slab și mai lipsit de apărare. Este, prin urmare, o manifestare a celei mai nedrepte discriminări”, a spus el.
Raportul Matić, cunoscut oficial drept „Raportul privind situația sănătății și drepturilor sexuale și reproductive în UE, în contextul sănătății femeilor”, a fost adoptat pe 11 mai de Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen a Parlamentului European. O „declarație explicativă” însoțitoare susținea că raportul „vine într-un moment crucial în UE, cu reacții adverse și regresive în ceea ce privește drepturile femeilor, reacții ce capătă avânt și contribuie la erodarea drepturilor dobândite, punând în pericol sănătatea femeilor”. Doi membri ai Parlamentului European, Margarita de la Pisa Carrión și Jadwiga Wiśniewska, au susținut că raportul nu are „nici o rigoare legală sau formală”. „El își depășește sfera de competență abordând probleme precum sănătatea, educația sexuală și reproducerea, precum și avortul și educația, care sunt puteri legislative aparținând statelor membre”, au scris ele. „Tratează avortul ca pe un pretins drept uman care nu există în dreptul internațional. Aceasta reprezintă o încălcare a Declarației Universale a Drepturilor Omului și a principalelor tratate obligatorii, precum și a jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții de Justiție a Uniunii Europene.” Cele două parlamentare au subliniat că împotriva textului au fost depuse 154 de amendamente.
Centrul European pentru Drept și Justiție (ECLJ), o ONG cu sediul la Strasbourg, Franța, a sugerat că susținătorii raportului caută „să introducă o nouă normă fără ca aceasta să pară la prima vedere a fi impusă”. Și continuă: „Opțiunea instituției în această strategie nu trebuie subestimată, deoarece, deși rezoluțiile Parlamentului European nu au nici o valoare juridică obligatorie, ele sunt expresia unei opinii pe care Parlamentul dorește să o facă cunoscută. O rezoluție poate servi ulterior pentru a legitima politic acțiunea statelor membre sau a instituțiilor; este menită să producă efecte practice. Mai important, poate exprima o intenție pre-legislativă care poate fi folosită ulterior pentru a justifica acte obligatorii. Prin urmare, fără îndoială că un act al Parlamentului European reprezintă poarta de intrare în inima sistemului normativ.” David Sassoli, președintele Parlamentului European, ar urma să se întâlnească cu Papa Francisc la Vatican la sfârșitul acestei săptămâni.