Secretarul de stat al Vaticanului îndeamnă în Germania la unitate cu Biserica Universală
02.07.2021, Berlin (Catholica) - Secretarul de stat al Vaticanului, Cardinalul Pietro Parolin, a evidențiat importanța unității cu Biserica universală în cadrul unei vizite în Germania, care a marcat a 100-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre Germania și Sfântul Scaun. La Liturghia celebrată în Solemnitatea Ss. Petru și Paul în Bazilica Sf. Ioan Botezătorul din Berlin, Cardinalul Parolin a făcut referire la scrisoarea Papei Francisc adresată în 2019 catolicilor germani. „Comuniunea trebuie să aibă prioritate asupra tuturor viziunilor și nevoilor individuale”, a spus Cardinalul. Reflectând asupra conceptului de sinodalitate, el l-a citat pe Papa Francisc spunând că aceasta este „o cale care culminează în ascultarea de Episcopul Romei, care este chemat să vorbească ca păstor și învățător al tuturor creștinilor”.
Adresându-se liderilor proeminenți ai Bisericii germane, între care Cardinalul Reinhard Marx, Cardinalul Rainer Maria Woelki și Episcopul Georg Bätzing, secretarul de stat al Vaticanului a arătat că Ss. Petru și Paul au avut caractere contrastante, ceea ce a dus la „dezbateri vii”, dar apostolii au permis ca aceste „diferențe izbitoare” că edifice o tot mai profundă unitate în sânul Bisericii primare. Cardinalul în vârstă de 66 de ani a spus: „Este într-adevăr important să ne întoarcem la o unitate care nu depinde de a fi în acord în privința viziunilor și a orientărilor, așa cum se întâmplă în politică, ci de înrădăcinarea teologico-spirituală în Dumnezeu”. Cardinalul Parolin a participat în 30 iunie, la Nunțiatura apostolică din Berlin, la un simpozion dedicat centenarului relațiilor diplomatice, la care a participat ministrul german de externe, Heiko Maas.
„Cum am putea aici, în Berlin, să uităm marea contribuție a Papei Ioan Paul al II-lea la căderea Zidului Berlinului, care este pe bună dreptate numit ‘Zidul rușinii'”, s-a întrebat Cardinalul Parolin în discursul său. „Chiar și mulți agnostici și necredincioși au definit căderea zidului drept un ‘miracol’ care nu a avut loc întâmplător în pontificatul primul Papă slav din istorie, care a crezut și a proclamat de la început că un astfel de miracol este posibil”. Cardinalul Parolin a îndemnat autoritățile germane să promoveze binele comun și să apere demnitatea umană, spunând că aceasta este singura cale pentru a asigura pacea. De asemenea, a lăudat „marile eforturi ale guvernului de a primi și integra migranții”, referindu-se la decizia țării de a accepta peste 1,7 milioane de refugiați din 2015 încoace.