Pr. Jarosław Piłat: Viața în umbra pandemiei. Misterul efemerității

16.07.2021, Iași (Catholica) - La Editura Sapientia din Iași a apărut recent cartea: „Viața în umbra pandemiei. Misterul efemerității”, scrisă de pr. Jarosław Piłat, și tradusă în limba română de dr. Maria Ostrovschi Chahula. Cartea apare în colecția „Creștinism în contemporaneitate”, în formatul 14×20, are 140 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei. Iată o prezentare din cuvintele autorului.
Misterul lui Dumnezeu, al prezenței Sale veșnice și misterul omului, al existenței sale, al efemerității, al viețuirii orientate spre veșnicie; unicitatea ființei umane, frumusețea orbitoare a existenței sale, înțelepciunea umană care se naște din comuniunea cu Dumnezeu și experiențele umane de viață, finalitatea alegerilor omului – a manifestărilor libertății umane, mai ales în perspectiva efemerității și a morții -, inevitabilitatea și frumusețea veșniciei, atotputernicia lui Dumnezeu care îl iubește infinit pe om, acestea sunt subiectele care vor domina pe paginile acestei cărți.
Întreg textul cărții „Viața în umbra pandemiei. Misterul efemerității” constă în fragmente scurte, înșirate pe un fir, din mai multe motive principale: pandemia – pustiul – efemeritatea – moartea – apocalipsa – sfințenia – speranța. Acestea tratează confruntarea cu lucrurile ultime – sensul existenței umane, inevitabilitatea morții, întâlnirea cu Dumnezeu, veșnicia. Întregul conținut este oarecum o compilație polifonică de forme literare foarte diferite, create – primele două capitole – în aprilie 2020, ca răspuns spiritual la fenomenul pandemiei, în timp ce restul de cinci capitole au apărut pe parcursul a șase ani – din 2015 până în 2020, cel mai adesea în timpul călătoriilor, în concedii.
În scurte forme eseistice, subiectul literar apare alternativ ca un credincios obișnuit, teolog, polemist, catehet, părinte spiritual, adept începător la viața spirituală, apologet, sceptic amărât, profesor de credință, bătrân cunoscător de viață, filosof, liric… Uneori este o persoană singulară, care se referă la experiențe și reflecții personale, alteori este o comunitate, care se referă la experiențele comune, amintiri, convingeri populare. O parte a textelor este scrisă ca o opinie a majorității, convingere generală, adevăr evident al credinței, iar o parte, ca propria viziune, individuală, chiar subiectivă. În acest fel, am dorit să recreez procesul de gândire uman, intern, atât de des multilateral, acea dispută interioară ambiguă dintre convingerile, uneori contradictorii, care se exclud reciproc; un anumit chin al nașterii propriilor convingeri și o dificultate de a întreprinde acțiunile rezultate din acestea. Prin acest tratament literar, mi-aș dori cumva să „intru în om”, să fiu cât mai aproape de conturarea libertății sale responsabile.
Poate că această încercare neîndemânatică îți va transmite un mesaj, cititorule. Poate că îți va fi aproape, poate îți va permite să înțelegi mai bine propriul efort al existenței, importanța și demnitatea acesteia. Mi-aș dori foarte mult să îl întâlnești pe Dumnezeu în această osteneală, să îl întâlnești cât mai des posibil, să îl lași să te „posede”. Da – pur și simplu, cred că este cel mai bine pentru tine. Știu foarte bine că trebuie să faci asta fiind complet liber. Cred că reflectarea asupra lucrurilor ultime reprezintă cel mai bun „loc” de realizare a alegerilor tale. Am încredere că luându-le așa cum le-am luat și eu îl vei întâlni pe Tatăl ceresc, iar asta va fi cea mai mare bucurie a efemerității tale spre eternitate… Personal, sunt sigur că, prin efortul depus în legătură cu întrebările ultime, vei deveni pur și simplu o persoană mai bună.