Seară de rugăciune în pregătirea serbării hramului mănăstirii „Sfânta Macrina”

18.07.2021, Cluj (Catholica) - În pregătirea serbării hramului mănăstirii „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca a surorilor din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), s-a desfășurat, în seara de sâmbătă, 17 iulie 2021, în locașul mănăstiresc din cart. Gheorgheni, o seară de rugăciune, comuniune și armonie. Biserica a fost neîncăpătoare la această a 28-a sărbătorire a hramului, trecuți de la binecuvântarea acestei oaze de spiritualitate după modelele Sfântului Vasile cel Mare și a Sfintei Macrina. Împreună cu surorilor baziliene, reunite din mai multe comunități ale Provinciei OSBM din România, s-au aflat pr. Marius Cerghizan, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla, și mai mulți preoți, între care: pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla, pr. Ioan Pop, capelan al Mănăstirii „Sf. Macrina”, pr. Cristian David, capelan al Mănăstirii Maicii Domnului, împreună cu surori ale Congregației Maicii Domnului din Cluj-Napoca, pr. Edmund Dujardi de la parohia greco-catolică din cart. Grigorescu, părinți și frați bazilieni: pr. Ermil Jurja, Superior provincial OSBM, pr. Laurean Daboc de la Mintiu Gherlii, pr. Augustin de la Prilog, ș.a., persoane consacrate din alte ordine călugărești, credincioși.
De la ora 18.00, a avut loc rugăciunea Vecerniei, după care pr. Marius Cerghizan a ținut o conferință despre comuniune și armonie, despre realizarea acestora în contextul lumii contemporane. „Nu există comunitate ideală. Comunitatea este formată din oameni cu toată bogăția lor interioară, dar și cu toate slăbiciunile și lipsurile lor; oameni care se acceptă și se iartă unii pe alții, care sunt vulnerabili unii față de alții, însă la temelia unei comunități stau mai degrabă smerenia și încrederea decât perfecțiunea pe care o căutăm, dar pe care nu o vom putea atinge, aici, pe pământ.” Punctul central al meditației a fost „comuniunea comunității”. Părintele a adus ca exemplu de comuniune desenele copiilor, capacitatea acestora de a exprima și împărtăși emoții prin ceea ce desenează. A expus un desen „care se referă la o comunitate ca la o mare orchestră”; „o orchestră, care să aibă capacitatea de a crea o simfonie în care fiecare să aibă rolul său, cu propria sa partitură care trebuie urmărită constant, în armonie cu toți ceilalți instrumentiști, sub conducerea unui superior care îl reprezintă pe marele Maestru al simfoniei Universului, Isus Cristos.” Pr. Marius a analizat acest desen, arătând că exprimă „lucrarea comuniunii la care suntem chemați a o împlini împreună”, fiindcă „noi trebuie să dăm sens și culoare, frumusețe și armonie spațiului și timpului în care trăim. Cristos dirijează.”
Pr. Ioan Pop i-a salutat pe toți cei care au venit la sărbătoarea hramului, intrând, prin rugăciunea Vecerniei, în comuniunea sărbătorii. A spus: „Cred că prietenia ne-a legat în așa fel încât în această seară suntem, aici, împreună”. În numele surorilor baziliene, părintele a mulțumit celor de față, a mulțumit Vicarului general, preoților, surorilor din celelalte comunități călugărești, credincioșilor. A invitat la rugăciune pentru vocații sfinte – preoți, călugări, surori cu viață sfântă, pentru familii cu viață sfântă, pentru chemări la sfințenie.
A anunțat momentul următor, susținut de copiii familiei Opreanu, „o familie cu viață sfântă, care a știut prin cânt să își exprime bucuria de a-l avea pe Cristos în inimă”. În timp ce Francisc, Camelia și Benedict – cei trei copii, își pregăteau instrumentele, pr. Ioan Pop a invitat „să ne aducem aminte împreună de o persoană dragă sufletului nostru, în fața căruia, în anul trecut în seara Vecerniei hramului, îmi exprimam bucuria și asemănam momentul de comuniune, de rugăciune și cânt cu un moment care ne conduce spre Rai”. Fie ca acum, acea persoană – Preasfințit Episcopul nostru Florentin – „de acolo de unde cu siguranță se află, sau de aici, dintre noi, să celebreze bunătatea și dragostea pe care ne-a arătat-o, atâția ani, fiecăruia dintre noi”. Totodată, părintele capelan OSBM a invitat ca în ziua următoare, duminică, „să continuăm toți comuniunea și rugăciunea și să rămânem în aceeași bucurie, să intrăm în logica bucuriei, a prezenței lui Dumnezeu și prin prezența Episcopului nostru Claudiu, Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla. Îl așteptăm cu drag și, cu toții împreună, îi vom aduce laudă lui Dumnezeu.”
În continuare copiii familiei Opreanu au cântat, vocal și instrumental, o creație proprie și lucrări ale călugărilor bazilieni mărturisitori ai credinței, precum pr. ieromonah Gheorghe Marina. Ei au adus astfel în suflete, trăirea Mănăstirii Bixadului, au imaginat prin cântec icoana Maicii Sfinte după credința străbună. Maica Veridiana, superioara provincială OSBM le-a mulțumit celor trei tineri că „au început să reînvie creația părinților bazilieni, care au scris versuri și muzică pentru multe dintre cântecele noastre greco-catolice”. A amintit că și Imnul Martirilor a fost compus de familia Opreanu. Ca mulțumire le-a dăruit cartea „Preasfințitul Florentin văzut prin ochii copiilor” (cu desene și gânduri ale unor grupe de copii de la Grădinița „Sf. Ana” a Surorilor Baziliene) la prezentarea căreia au fost prezenți prin cântec. Programul de pregătire a celebrării hramului s-a încheiat cu Imnul Sfintei Macrina cântat de surori în cinstea ocrotitoarei Mănăstirii lor din Cluj-Napoca.