Papa Francisc: Legea și Legământul cu Dumnezeu
12.08.2021, Vatican (Catholica) - „Dacă sunteți conduși de Duh, nu mai sunteți sub lege” (Gal 5,18). Această afirmație nu tocmai clară la prima vedere a fost subiectul catehezei Papei Francisc de miercuri, 11 august, continuând seria dedicată Scrisorii către Galateni. Pentru a o explica, Pontiful a amintit contextul: „defăimătorii lui Paul susțineau că galatenii ar fi trebuit să urmeze Legea pentru a fi mântuiți. Se întorceau înapoi. Erau ca nostalgicii altor timpuri, ai timpurilor dinainte de Isus Cristos.” Și a amintit o concluzie a „primului conciliu”: „Duhul Sfânt și noi am hotărât să nu vă mai impunem nici o povară în afară de acestea care sunt necesare: să vă feriți de carnea jertfită idolilor, de sânge, de animale sufocate și de desfrânare” (Fap 15,28-29).
Mai mult, Sfântul Părinte a oferit contextul istoric al Legii și al legăturii ei cu Legământul. A subliniat că prin Lege se înțelege în esență „Legea mozaică, la Legea lui Moise, la Cele Zece Porunci”. Respectarea Legii a fost parte a Legământului încheiat de Dumnezeu cu poporul evreu, prin Moise, la muntele Sinai; de asemenea „garanta poporului binefacerile Legământului și garanta legătura deosebită cu Dumnezeu. Acest popor, acești oameni, aceste persoane, sunt legați de Dumnezeu și arată această unire cu Dumnezeu în împlinirea, în respectarea Legii.” A explicat și că primirea Legii a avut loc într-un context istoric și geografic marcat de idolatrie. „Era nevoie de o astfel de Lege. A fost un mare dar pe care Dumnezeu l-a oferit poporului Său.”
Astfel, a continuat Papa, „este ușor de înțeles cum aveau succes acei misionari care s-au infiltrat pe lângă galateni susținând că aderarea la Legământ comporta și respectarea Legii mozaice, așa cum era în acel timp.” Dar apoi a amintit de Legământul lui Dumnezeu cu Abraham, anterior momentului de pe Sinai. „Legământul este mai întâi, este chemarea adresată lui Abraham. Torah, Legea de fapt, nu este inclusă în promisiunea făcută lui Abraham.” Și imediat a insistat: „Nu trebuie crezut că Sfântul Paul era contrar legii mozaice. Nu, o respecta. De mai multe ori, în scrisorile sale, apără originea ei divină și susține că ea are un rol foarte precis în istoria mântuirii. Însă Legea nu dă viața, nu oferă împlinirea promisiunii, pentru că nu este în măsură să o poată realiza. Legea este un drum care te duce înainte spre întâlnire.”
Sfântul Părinte și-a încheiat cateheza spunând: „Preaiubiților, această primă expunere a apostolului făcută galatenilor prezintă noutatea radicală a vieții creștine: toți cei care au credința în Isus Cristos sunt chemați să trăiască în Duhul Sfânt, care eliberează de Lege și în același timp o duce la împlinire conform poruncii iubirii. Acest lucru este foarte important: Legea ne duce la Isus. […] Dacă cineva lasă deoparte întâlnirea cu Isus și vrea să dea din nou mai multă importanță poruncilor, acest lucru nu este bun. Și tocmai aceasta era problema acestor misionari fundamentaliști care s-au amestecat printre galateni pentru a-i dezorienta. Domnul să ne ajute să mergem pe calea poruncilor, dar privind iubirea față de Cristos spre întâlnirea cu Cristos, știind că întâlnirea cu Isus este mai importantă decât toate poruncile.”