Pelerinaj la Sanctuarul marian de la Scăiuș

17.08.2021, Lugoj (Catholica) - La sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a avut loc pelerinajul de vară la Sanctuarul eparhial „Maica Domnului, Apărătoarea Noastră” de la Scăiuș. La sosire, Preasfinția Sa Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj, și Preasfinția Sa Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar de Lugoj, au fost întâmpinați cu Sfânta Cruce și Sfânta Evanghelie de către pr. Iulian Hasciar, parohul locului. Credincioșii au oferit buchete de flori celor doi ierarhi.
Întregul program religios s-a desfășurat pe esplanada din fața bisericii. La orele 10.00 a început rugăciunea Sfântul Rozar. Icoana Maicii Domnului care a lăcrimat, a fost adusă din biserică și a fost expusă afară pe platoul din fața bisericii, înaintea credincioșilor spre venerare. Programul a continuat cu celebrarea Sfintei Liturghii arhierești. Alături de Preasfințiile lor Alexandru Mesian și Ioan Călin Bot au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj, pr. Silviu Bindea, protopop de Orăștie, pr. Alin Glosik, paroh la Visag, pr. Andrei Grad, paroh la Secășeni, și pr. Iulian Hașciar, parohul locului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Reînvierea” al Catedralei din Lugoj, dirijat de prof. Olimpia Drăgan.
Cuvântul de învățătură despre semnificația sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, a fost ținut de Preasfințitul Ioan. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Alexandru a prezentat pelerinilor câteva motive pentru care Maica Domnului este cinstită în acest loc de pelerinaj de la Scăiuș. A făcut un rezumat al istoriei acestei parohii și a amintit despre lăcrimarea icoanei la 30 septembrie și 15 octombrie 1934. „Pentru noi”, a spus Preasfințitul Alexandru, „este un dar al lui Dumnezeu, un semn al providenței, lăcrimarea acestei icoane”. Preasfinția Sa a scos în evidență că aceste lacrimi au fost un semn de tristețe care avea să prevestească faptul că vor urma vremuri grele, de suferință pentru omenire: cel de-al doilea război mondial, apoi instaurarea unui regim ateo-comunist în România, desființarea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, întemnițarea întregului episcopat român unit, a sute de preoți și credincioși. „Noi mulțumim bunului Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa, „și avem încrederea în Dumnezeu! Îi avem pe cei șapte Fericiți Episcopi martiri greco-catolici care până la moarte l-au mărturisit pe Cristos și Biserica Sa.”
Preasfințitul Alexandru a mulțumit preoților și pelerinilor prezenți. A mulțumit gazdei, părintelui paroh Iulian Hasciar și credincioșilor locali, care au pregătit și de data aceasta cu multă dăruire buna desfășurare a pelerinajului. Părintele paroh Iulian a mulțumit Preasfințitului Alexandru și Preasfințitului Ioan pentru vizită. A mulțumit, corului, confraților preoți care au participat la eveniment, credincioșilor din parohie și pelerinilor veniți din Zalău, Lugoj, Orăștie, Arad, Timișoara, Reșița, Doman, Secășeni, Fârliug, etc. În ciuda caniculei, putem spune că a fost o participare numeroasă. După Sfânta Liturghie, în fața icoanei care a lăcrimat s-a rostit rugăciunea de Consfințire la Inima Neprihănită a Preacuratei Fecioare Maria și s-au cântat cântece mariane. Programul liturgic s-a încheiat cu miruirea credincioșilor și distribuirea anafurei. (ipod. Raimondo-Mario Rupp pentru EpiscopiaLugoj.ro)