Vaticanul îndeamnă țările să accepte refugiații din Afganistan
25.08.2021, Geneva (Catholica) - Un diplomat al Vaticanului a îndemnat țările să „treacă de la declarații la acțiune” prin primirea refugiaților din Afganistan. Într-un discurs la sesiunea de urgență a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului privind situația din Afganistan, Mons. John Putzer a spus că Sfântul Scaun face apel la toate părțile să susțină „demnitatea umană și drepturile fundamentale ale fiecărei persoane”. El a subliniat că printre acestea se numără „dreptul la viață, libertatea religioasă, dreptul la libera circulație și dreptul la întrunire pașnică”. „În acest moment critic, este de o importanță vitală să sprijinim reușita și siguranța eforturilor umanitare din țară, într-un spirit de solidaritate internațională, pentru a nu pierde progresul care s-a făcut, în special în domeniul sănătății și educației”, a declarat Mons. Putzer la Geneva, Elveția, pe 24 august.
Prelatul servește ca însărcinat cu afaceri la Misiunea Permanentă a Sfântului Scaun de la Națiunile Unite, din Geneva. Originar din Wisconsin, preotul american a slujit în corpul diplomatic al Vaticanului din Republica Democrată Congo înainte de a se muta la Geneva. El a spus că Sfântul Scaun urmărește situația din Afganistan cu „mare îngrijorare” și speră într-o „rezolvare pașnică și rapidă”, prin dialog. „Sfântul Scaun rămâne convins că dialogul incluziv reprezintă cel mai puternic instrument pentru realizarea unei astfel de păci și solicită întregii comunități internaționale să treacă de la declarații la acțiune prin primirea refugiaților într-un spirit de fraternitate umană”, a spus el.
Luptătorii talibani au invadat mari zone ale țării și au capturat pe 15 august capitala Kabul. Avansul rapid al grupului a venit în timp ce mulți civili afgani și cetățeni americani încă încearcă să părăsească țara, înainte de retragerea completă a forțelor americane și a altor forțe. SUA au facilitat evacuarea a peste 70.000 de persoane de pe aeroportul din Kabul, 21.600 de persoane, potrivit Pentagonului, fiind evacuate din Afganistan pe 24 august, pe parcursul a 24 de ore. Președintele Joe Biden a declarat că intenționează să respecte termenul limită de 31 august pentru evacuări, în ciuda solicitărilor forțelor aliate de a prelungi termenul limită pentru a se asigura că cetățenii lor și afganii aflați în pericol pot ieși în siguranță. „Fiecare zi în care suntem pe teren este o altă zi în care știm că ISIS-K încearcă să vizeze aeroportul și să ne atace atât pe noi, cât și forțele aliate și civilii nevinovați”, a declarat Biden la Casa Albă pe 24 august.
Guvernul britanic a anunțat planurile de a accepta 20.000 de refugiați afgani în următorii ani, potrivit BBC. Canada a anunțat, de asemenea, că va ajuta la relocarea a 20.000 de afgani. Uganda a fost de acord să preia 2.000 de refugiați afgani. India acordă vize de urgență cetățenilor afgani pentru următoarele șase luni, iar Mexicul a salutat deja solicitanții de azil care sosesc din Afganistan. În Europa, unele țări sunt mai ezitante. Guvernul elvețian a declarat că nu va accepta grupuri mari de refugiați din Afganistan, iar Austria nu va prelua nici un refugiat afgan. Cardinalul Jean-Claude Hollerich, președintele Comisiei Conferințelor Episcopale ale Uniunii Europene (COMECE), a declarat că îi este „rușine” de răspunsurile unor țări europene la situația din Afganistan. „Am dat speranță acestui popor și acum i-am lăsat în Infernul lui Dante. Și atunci simt rușine. Rușine Europei și Occidentului. Vorbim atât de mult despre valori. Dar unde sunt valorile noastre în Afganistan acum?” a spus Mons. Hollerich, potrivit agenției italiene de știri SIR. Cardinalul a îndemnat țările UE să „acționeze conform conștiinței”.