Papa Francisc: Pericolele Legii
26.08.2021, Vatican (Catholica) - Seria de cateheze dedicate Scrisorii către Galateni a Sf. Paul a continuat miercuri, 25 august 2021, cu tema „Pericolele Legii”. Pontiful a amintit episodul certei dintre Paul și Petru, pe când erau în Antiohia, evocat în Galateni 2. A explicat intenția lui Paul: „Vrea să le amintească creștinilor din acele comunități că nu trebuie să asculte deloc de cei care predică necesitatea de a se circumcide, deci de a cădea ‘sub Lege’ cu toate prescrierile sale.” Dar și că motivul pentru care Paul a fost așa vehement era faptul că „Petru era imitat de alți discipoli, primul între toți Barnaba, care cu Paul i-a evanghelizat chiar pe galateni”.
Mare parte din cateheză Papa Francisc a dedicat-o unei probleme la care revine des: ipocrizia. „Respectarea Legii din partea creștinilor ducea la acest comportament ipocrit, pe care apostolul intenționează să îl combată cu forță și convingere. […] Ce este ipocrizia? Se poate spune că este frică față de adevăr. Ipocritului îi este frică de adevăr. Unii preferă mai degrabă să se prefacă decât să fie ei înșiși. Este ca o machiere a sufletului, ca o machiere în atitudini, ca o machiere în modul de a proceda: nu este adevărul.” Apelând la Scriptură, a amintit de „mărturia frumoasă” de combatere a ipocriziei dată de bătrânul Eleazar, „căruia i se cerea să se prefacă doar că mănâncă din carnea jertfită divinităților păgâne pentru a-și salva viața: a se preface doar că o mânca, dar nu o mânca.” El refuză, pentru că e cinstit: „nu intră pe calea ipocriziei. Ce pagină frumoasă asupra căreia să reflectăm pentru a ne îndepărta de ipocrizie!”
„Ipocritul este o persoană care se preface, lingușește și înșală pentru că trăiește cu o mască pe față și nu are curajul de a se confrunta cu adevărul”, a continuat Sfântul Părinte. „Pentru aceasta, nu este capabil să iubească într-adevăr – un ipocrit nu știe să iubească – se limitează să trăiască din egoism și nu are forța de a arăta cu transparență inima sa. Există multe situații în care se poate constata ipocrizia. Adesea se ascunde la locul de muncă, unde se încearcă să se apară prieteni cu colegii în timp și competiția duce la lovirea lor pe la spate. În politică nu este neobișnuit de a găsi ipocriți care trăiesc o dedublare între public și privat. Este deosebit de detestabilă ipocrizia în Biserică, și din păcate există ipocrizia în Biserică, și există atâția creștini și atâția slujitori ipocriți.”
Papa și-a încheiat cateheza spunând: „Frați și surori, să ne gândim astăzi la ceea ce condamnă Paul și la ceea ce condamnă Isus: ipocrizia. Și să nu ne fie frică să fim adevărați, să spunem adevărul, să auzim adevărul, să ne conformăm cu adevărul. Astfel vom putea iubi. Un ipocrit nu știe să iubească. A acționa altfel față de adevăr înseamnă a pune în pericol unitatea Bisericii, aceea pentru care însuși Domnul s-a rugat.” După cateheză a amintit de începerea Jocurilor Paralimpice. „Trimit salutul meu sportivilor și le mulțumesc pentru că oferă tuturor o mărturie de speranță și de curaj. De fapt, ei manifestă cum activitatea sportivă ajută la depășirea dificultăților aparent insurmontabile.”