Papa Francisc s-a întâlnit cu Nadia Murad
27.08.2021, Vatican (Catholica) - Papa Francisc s-a întâlnit joi cu câștigătoarea Premiului Nobel pentru Pace, Nadia Murad, o avocată a drepturilor omului care vorbit în numele femeilor și fetelor din Irak și Afganistan. Întâlnirea Nadiei cu Papa, pe 26 august, are loc în contextul în care aceasta, supraviețuitoare a unei răpiri de către ISIS, și-a exprimat îngrijorarea pentru viitorul femeilor afgane sub dominația talibană. „Știu ce se întâmplă când lumea pierde din vedere femeile și fetele aflate în criză. Când se uită în altă parte, războiul se poartă cu costul trupurilor femeilor. Acest lucru nu trebuie să se întâmple în Afganistan. Comunitatea internațională trebuie să acționeze astfel încât talibanii să nu continue să jefuiască femeile de drepturile și de libertățile lor”, a scris Murad pe Twitter pe 16 august, a doua zi după ce talibanii au preluat controlul asupra Kabulului.
Audiența papală privată de joi a fost a treia întâlnire a Nadiei cu Papa. S-a mai întâlnit cu Papa Francisc în decembrie 2018, la scurt timp după ce a primit Premiul Nobel pentru „eforturile de a pune capăt utilizării violenței sexuale ca armă de război și conflict armat”. Nadia a spus că a avut o „discuție detaliată despre experiența comunității Yazidi în ceea ce privește genocidul” în timpul ultimei lor întâlniri. Sfântul Părinte le-a spus jurnaliștilor în luna martie că a fost inspirat să călătorească în Irak în parte de memoriile Nadiei Murad, intitulate „Ultima fată”. „Nadia Murad spune lucruri terifiante. Vă recomand să citiți cartea. În unele locuri poate părea dificilă, dar pentru mine acesta este motivul care stă la baza deciziei mele”, a declarat Papa în timpul zborului său de întoarcere de la Bagdad, pe 8 martie.
Militanții Statului Islamic au capturat-o pe Nadia în urmă cu șase ani, după ce i-au ucis șase dintre frați, mama și peste 600 de yazidiți din satul ei irakian. A fost înrobită, împreună cu majoritatea tinerelor din comunitatea ei, și violată în mod repetat de luptătorii ISIS. După ce a fost vândută ca sclavă de mai multe ori și a suferit numeroase abuzuri sexuale și fizice, Nadia a scăpat din mâinile ISIS la vârsta de 23 de ani, după trei luni de captivitate. După ce s-a mutat în Germania, și-a folosit libertatea pentru a deveni o avocată a femeilor Yazidi care au rămas în captivitatea ISIS. Are calitatea de ambasador ONU al bunăvoinței pentru demnitatea supraviețuitorilor traficului de persoane și a fondat „Inițiativa Nadia”, o organizație care caută să ajute femeile victime ale violenței.
Nadia Murad a fost primul irakian care a primit Premiul Nobel pentru Pace. În final a reușit să îngroape rămășițele a doi dintre frații ei în orașul natal, Kocho, în februarie 2021. Departamentul de Stat al SUA a declarat în 2016 că Yazidi, împreună cu minoritățile religioase musulmane creștine și șiite, au fost victime ale unui genocid comis de Statul Islamic. Nadia Murad a spus despre călătoria Papei Francisc în Irak, din martie anul trecut, că a fost „un semn de speranță pentru toate minoritățile”. „Nu numai că vizita Papei Francisc în Irak este istorică în sine, dar vine și într-un moment istoric pentru poporul irakian, pe măsură ce se reconstruiește după genocid, după persecuția religioasă și după decenii de conflict”, a declarat ea pentru Vatican News în luna martie. „Vizita Papei a pus în lumină potențialul de pace și libertate religioasă. A simbolizat faptul că toți irakienii – indiferent de credința lor – merită în egală măsură demnitatea și drepturile omului.”