Președintele francez a vizitat biserica catolică din Irak deteriorată de ISIS
31.08.2021, Mosul (Catholica) - Președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit săptămâna aceasta cu creștinii irakieni la o biserică catolică din Mosul, care a fost grav afectată de Statul Islamic. A declarat pe 29 august că vizitează biserica dedicată Fecioarei Maria, din nordul Irakului, pentru a-și reafirma „angajamentul față de legăturile vechi de secole care ne unesc cu creștinii din Orientul Mijlociu”. Este vorba de o biserică catolică și o mănăstire a ordinului religios dominican construite între 1866 și 1873. Biserica a fost avariată în aprilie 2016, în timpul ocupației Statului Islamic, când un dispozitiv exploziv a distrus grota mariană făcută după Lourdes. La vizita la biserică, Macron a îndemnat comunitățile religioase irakiene să conlucreze pentru reconstrucție și a promis ajutorul Franței în acest sens.
„Vom aduce înapoi un consulat și școli [franceze]”, a declarat Macron în cadrul vizitei făcute la biserica catolică, potrivit AFP. În 2014, Statul Islamic din Irak și Siria (ISIS) a invadat Mosulul și Câmpia Ninive din nordul Irakului, strămutând sute de mii de oameni. După ce forțele ISIS au fost împinse înapoi spre vest, în 2016, familiile creștine au început să se întoarcă la casele lor. Președintele francez a vizitat și Moscheea Al-Nouri, din secolul al XII-lea, din Mosul, pe care Statul Islamic a aruncat-o în aer în ultimele zile ale bătăliei de la Mosul din 2017. Moscheea este locul în care Abu Bakr al-Baghdadi a proclamat califatul ISIS pe 29 iunie 2014. Atât biserica catolică, cât și moscheea fac parte dintr-un proiect de reconstrucție UNESCO, numit „Reînvierea spiritului Mosulului”, finanțat de Emiratele Arabe Unite. Emiratele Arabe Unite au promis 50,4 milioane de dolari pentru a ajuta la reconstruirea reperelor istorice din oraș.
„Daesh [ISIS] a împins mii de irakieni să își părăsească țara. Am investit masiv pentru a permite acestor populații strămutate să se întoarcă. Investiții concrete înseamnă sprijinirea a numeroase proiecte de infrastructură, educație și sănătate. Vom continua”, a scris Macron pe Twitter pe 28 august. În timpul călătoriei sale în Irak, Macron s-a întâlnit cu mai mulți lideri creștini, printre care Arhiepiscopul catolic caldeean Najib Mihail Moussa de Mosul, Arhiepiscopul ortodox sirian Nicodim Daoud Sharaf de Mosul și Arhiepiscopul ortodox sirian Mar Timotheus Musa Shamani de la mănăstirea Mar Mattai din Câmpiile Ninive. Arhiepiscopul Moussa a fost nominalizat de Parlamentul European pentru Premiul Saharov 2020. Nota de premiere spune că atunci când Statul Islamic a ajuns la Mosul, el „a asigurat evacuarea creștinilor, sirienilor și caldeenilor în Kurdistanul irakian și a protejat peste 800 de manuscrise istorice datând din secolul al XIII-lea până în secolul al XIX-lea”. Manuscrisele au fost digitalizate și expuse în Franța și Italia.
Arhiepiscopul Olivier de Germay de Lyon, Franța, a făcut și el parte din delegația care a vizitat Irakul. Într-o predică din 29 august, la biserica Fecioarei Maria din Mosul, Arhiepiscopul i-a încurajat pe irakieni „să își asume provocarea de a-i ierta pe cei care ne persecută”. După călătoria lui Macron în Irak, Cardinalul Louis Raphaël I Sako, Patriarhul catolic caldeean, și-a exprimat criticile, afirmând că vizita președintelui a reînviat un mit, „cel al Occidentului care apără creștinii din alte zone ale lumii”, a relatat Agenția Fides, serviciul de știri al Societăților Pontificale de Misiune. „Am văzut multe «misiuni» politice și militare occidentale în Orientul Mijlociu, am văzut atâtea promisiuni de ajutor și, în cele din urmă, totul rămâne la nivelul vorbelor goale, dacă nu chiar mai rău. Să ne gândim la ce s-a întâmplat în Afganistan”, a spus Mons. Sako. „Să ne gândim la numeroasele promisiuni făcute recent Libanului, care continuă să se confrunte cu o criză foarte gravă. Realitatea este că țările occidentale nu pot face nimic, mai ales acum când sunt cu toții ocupați să își rezolve problemele economice și să își concentreze resursele în lupta împotriva pandemiei.”
Patriarhul a adăugat că unii imami sunniți au criticat vizita lui Macron, despre care a spus că pune în pericol „restaurarea relațiilor de conviețuire armonioasă între diferitele comunități etnice și de credință”. „În acest sens, vizita lui Macron nu a ajutat, a fost o oportunitate ratată și chiar a riscat să alimenteze neîncrederea în rândul concetățenilor musulmani”, a spus Cardinalul. „Ultimul lucru pe care trebuie să îl facă creștinii de aici este să își pună încrederea în politica occidentală. Dacă Franța deschide un consulat la Mosul sau construiește un aeroport acolo, acestea nu sunt chestiuni care îi privesc pe Episcopi, sau lucruri pe care Episcopii trebuie să le ceară autorităților civile locale”. Călătoria de două zile a lui Macron în Irak a urmat un itinerar similar vizitei apostolice a Papei Francisc în țară, la începutul acestui an, începând de la Bagdad și terminând la Erbil. Președintele francez s-a întâlnit de asemenea la Bagdad cu laureata premiului Nobel irakian Nadia Murad, la două zile după ce ea a avut o întâlnire cu Papa la Vatican.