O delegație a Acțiunii Catolice din România la Congresul Euharistic Internațional de la Budapesta

20.09.2021, Budapesta (Catholica) - Al 52-lea Congres Euharistic Internațional s-a desfășurat la Budapesta în perioada 5-12 septembrie 2021. Acțiunea Catolică din România, reprezentată de membrii Consiliului Director alături de câțiva colaboratori, a participat la lucrările Congresului – vineri, 10 septembrie 2021, zi denumită și Ziua credinței.
Programul s-a deschis cu rugăciunea Laudelor, urmată de cateheza susținută de Cardinalul Dominik Duka, Arhiepiscop de Praga, care a subliniat că Euharistia este izvor de viață creștină, Euharistia este salvarea lumii, Isus Cristos este salvatorul Universului. După un frumos moment cultural artistic susținut de Ferenc Cako, artist în realizarea de animații în nisip, a urmat mărturia edificatoare a președintelui Republicii Ungaria, Janos Ader. Relatând despre prima vizită pe care a realizat-o la Vatican, în anul 2013, în audiență la Papa Francisc, a subliniat ideea că în viață nimic nu este întâmplător, Dumnezeu este prezent în toate evenimentele vieții noastre. Programul a continuat cu Sfânta Liturghie, al cărei celebrant principal a fost Cardinalul de Luxemburg, Jean Claude Hollerich, alături de toți Cardinalii, Episcopii și preoții prezenți la Congres. Cuvântul de învățătură a fost despre Sfânta Euharistie, hrana credinței, hrana personală, comunitară și eclezială. Credința e o comoară ce trebuie cultivată, este element dinamic al vieții noastre, ne conduce la angajare, la asumarea misiunii evanghelizatoare.
După masa de prânz, participanții congresului au avut posibilitatea de a participa la unul din cele patru ateliere propuse, printre care și cel organizat de Forumul Internațional al Acțiunii Catolice, Fundația „Acțiunea Catolică Școală de Sfințenie Pius al XI-a”, Acțiunea Catolică din Ungaria (Mișcarea 72 Discipoli) și Acțiunea Catolică din România. Cu tema „Sfinți ai poporului lui Dumnezeu în lume. Vocația laicală la sfințenie” atelierul l-a avut ca invitat principal pe Cardinalul Baltazar Porras, Arhiepiscop de Merida și Administrator Apostolic de Caracas și președinte al Fundației „Acțiunea Catolică Școală de Sfințenie Pius al XI-a”. În intervenția sa, E.S. Cardinalul Baltazar Porras a subliniat faptul că fiecare creștin este chemat la sfințenie, fiecare este chemat să trăiască la înălțimea femeilor și bărbaților care au dat mărturie de sfințenie.
A urmat webinarul online propus de Forumul Internațional al Acțiunii Catolice cu tema „Euharistia la inima propunerilor formative ale Acțiunii Catolice adresate laicilor, discipoli misionari” – coordonat de Codruța Fernea (președinte AC România), un moment de comuniune online cu membri ai Acțiunii Catolice din întreaga lume care nu au putut fi prezenți fizic la Congresul Euharistic. Temele abordate în cadrul evenimentului online: „Euharistia și rugăciunea” (AC România), „Euharistia și săracii” (AC Argentina) și „Euharistia și grija față de creație” (AC Filipine) au oferit, din perspective diferite, un punct de plecare comun pentru o reflecție aprofundată atât la nivel personal dar și la nivel de asociativ.
„Rugăciunea care izvorăște din Euharistie dă naștere la fervoarea mărturiei și a misiunii în comunitatea creștină. (…) În viața eclezială găsim patru caracteristici esențiale: ascultarea învățăturii apostolilor, păstrarea comuniunii reciproce, frângerea pâinii și rugăciunea, acestea ne amintesc că Biserica are sens dacă rămâne strâns unită cu Cristos”, a precizat pr. Felix Roca, asistent spiritual general al ACRO în cadrul prezentării temei „Euharistia și rugăciunea”. Euharistia este însuși Isus Cristos care trăiește și ne însoțește, iar rugăciunea este dialogul cu Tatăl prin Cristos în Spiritul Sfânt. Pr. Cristian Langa, asistent spiritual național al sectorului adulți ACRO, a prezentat portretul și câteva mărturii ale Fericitului Vladimir Ghika despre Sacramente și în special Euharistie, subliniind faptul că Fericitul Mons. Vladimir Ghika a fost membru în Comitetul Director al Congreselor Euharistice Internaționale participând la câteva dintre acestea precum: Sidney (1928), Cartagina (1930), Dublin (1932), Buenos Aires (1934), Manila (1936), și Budapesta (1938):
„Vladimir Ghika îi îndeamnă pe necreștini să primească Sacramentul Botezului, indiferent de diversele îndoieli pe care le-ar putea avea; el îi convinge pe păcătoși să se spovedească, deoarece este convins că Sacramentul Penitenței este mult mai eficient decât orice altă discuție pentru transformarea unui om. El insistă ca cei mici să primească Euharistia din momentul în care înțeleg că în ostie este Isus, fără nici o altă condiție prealabilă. El îi sfătuiește pe cei pe care îi îndrumă spiritual să se împărtășească în fiecare zi, pentru că nimic nu poate lumina și transforma mai mult decât harul Euharistiei.” A urmat mărturia lui Kalman Daboczi, președintele Mișcării „72 de discipoli” a Acțiunii Catolice din Ungaria care a vorbit despre mărturia pe care fiecare dintre noi o poate da, în diferite ambiente ale vieții cotidiene, atunci când viața noastră de rugăciune este profund marcată de întâlnirea zilnică cu Isus în Euharistie.
Ziua de sâmbătă a fost dedicată familiei. În spațiu public, pe insula Margareta, asociațiile de laici și congregațiile religioase au organizat diferite ateliere dedicate familiei și au dat mărturie despre munca pe care o fac în Biserica Catolică din Ungaria. Copiii alături de părinți au avut posibilitatea de a desfășura activități sportive, intelectuale sau artistico-plastice, iar tinerii și adulții au avut posibilitatea de a discuta cu profesioniști din diferite domenii pe teme ce țin de învățătura socială a bisericii și modul în care aceasta este transpusă în mod practic în viața de zi cu zi. Ziua s-a încheiat cu Sfânta Liturghie în Piața Kossuth, prezidată de Cardinalul Peter Erdö, primatul Ungariei, și la care a asistat și Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, PF Bartolomeu (cel care în anul 2000 îl canonizase pe Sf. Ștefan al Ungariei). A urmat procesiunea cu Preasfântul Sacrament pe străzile Budapestei, un timp pentru a mărturisi împreună credința și speranța creștină înaintea lumii, în special în acest timp marcat de pandemie.
În închiderea lucrărilor Congresului euharistic, la Sfânta Liturghie de duminică, 12 septembrie, am avut bucuria de a-l întâlni pe Sfântul Părinte și de a medita cuvântul de învățătură pe care ni l-a adresat asemeni unui tată care se îngrijește de copiii săi, subliniind faptul că este necesar „să lăsăm ca întâlnirea cu Isus în Euharistie să ne transforme (…) să nu ne mulțumim cu puțin; să nu ne resemnăm cu o credință care trăiește din rituri și din repetări, să ne deschidem la noutatea scandaloasă a Dumnezeului răstignit și înviat, Pâine frântă pentru a da viață lumii. Vom fi în bucurie; și vom duce bucurie.”