Papa Francisc i-a acordat comuniunea ecleziastică noului Patriarh de Cilicia al armenilor
28.09.2021, Vatican (Catholica) - Conform tradiției, Papa Francisc nu numește ci doar recunoaște capii Bisericilor patriarhale răsăritene aflate în comuniune cu Roma. Astfel, luând cunoștință de alegerea noului Patriarh de Cilicia al armenilor, în persoana Preafericirii Sale Raphaël Bedros al XXI-lea Minassian, Sfântul Părinte i-a trimis un document prin care îi oferă comuniunea ecleziastică. „Doresc să mă unesc la bucuria fiilor și fiicelor acestei Biserici și ai celei universale, care au însoțit mult cu rugăciunea pe Episcopii adunați mai întâi în Liban, la începutul verii, și în aceste zile la Roma, la sediul Colegiului Pontifical Armean. Fiecare membru al poporului sfânt al lui Dumnezeu armean catolic aștepta pe păstorul său, pentru a fi cunoscut de el, chemat pe nume și condus cu cuvântul puternic și blând al Evangheliei.”
Despre recenta alegere, Pontiful spune că „a avut loc într-un moment în care oamenii sunt deosebit de încercați de diferite provocări. Mă gândesc la suferințele Siriei și Libanului – țări unde Biserica de Cilicia a armenilor este prezentă – precum și la pandemie, care încă în multe părți ale lumii este departe de a fi depășită. Toți oamenii de bunăvoință, în special creștinii, sunt chemați să devină aproapele și să se manifeste frați, învingând indiferența și singurătatea. Și sub potopurile istoriei și în deșerturile epocii noastre, putem și trebuie să mergem în întâmpinarea Răstignitului care este Înviat. Cunoaștem poporul armean ca expert în suferință, din cauza multiplelor încercări de-a lungul celor peste 1700 de ani de istorie creștină, dar și prin capacitatea sa inepuizabilă de a înflori și a aduce rod, prin sfințenia și înțelepciunea sfinților săi și a martirilor săi, cultura învățătorilor și gânditorilor săi, arta care știe să imprime în stâncă semnul crucii ca un pom al vieții, mărturie a victoriei credinței asupra oricărei forțe adverse în lume.”
Papa își încheie textul astfel: „Să vă fie călăuză, exemplu și mijlocire Toată Sfânta Născătoare de Dumnezeu și sfinții tradiției voastre, îndeosebi Sfântul Grigore de Narek pe care am avut bucuria de a-l proclama învățător al Bisericii: să ne indice mai ales calea fraternității autentice și a dialogului ecumenic cu frații Bisericii Armene Apostolice. Fie ca Biserica Patriarhală de Cilicia a armenilor, condusă de Preafericirea Voastră împreună cu episcopii din Sinod, să înainteze în larg în aceste prime decenii din al treilea mileniu. Ca Succesor al apostolului Petru, chemat să îi întărească pe frații în credință, cu bunăvoință Vă acord comuniunea ecleziastică cerută, conform tradiției și normelor în vigoare, transmițându-vă îmbrățișarea mea de pace și binecuvântarea apostolică.”